Tiger speelt met vleugels

Tiger Woods heeft dit jaar alle records gebroken.

Door het World Championship begin november in Valderrama te winnen – vóór ‘thuisspeler’ Miguel Angel Jimenez – heeft TigerWoods (23) zichzelf als legende nog maar eens bevestigd. Dit was al zijn achtste titel van het seizoen; en de laatste van vier op een rij? Een indrukwekkende prestatie die voor het laatst geleverd werd door de al even legendarische Ben Hogan in 1953.

Nu kan Tiger beginnen dromen van een seizoen 2000 met achttien overwinningen. Daarmee zou hij in de voetsporen treden van Byron Nelson, die dit record vestigde in 1945. Het is tegenwoordig evenwel behoorlijk lastig om zoveel overwinningen in de wacht te slepen, aangezien er steeds meer golfspelers van hoog niveau rondlopen. De laatste keer dat een golfspeler acht overwinningen behaalde in één seizoen, was in 1974: de gelukkige was Johnny Miller.

Tiger Woods is in elk geval héél tevreden. Niet alleen met de 6,6 miljoen dollar aan prijzengeld die hij dit jaar heeft verzameld (ongeveer 3 miljoen meer dan David Duval), maar ook met zijn spel. “Ik hoop dat ik volgend seizoen even goed speel. We zullen wel zien hoeveel overwinningen ik kan behalen. Ik heb een schitterend seizoen achter de rug en mijn overwinning in Valderrama – waar de Verenigde Staten twee jaar geleden de Ryder Cup verloor – is een geschenk uit de hemel,” aldus een tevreden Tiger.

“Hij heeft acht van zijn elf toernooien gewonnen, dat is gewoon fantastisch,” pocht Steve Williams, die sinds een klein jaar zijn caddie is. “Tiger heeft zich dit jaar dan ook voor 200% ingezet.” Toch had Tiger Woods de laatste dag zijn voorsprong van tien slagen onder par bijna helemaal kwijtgespeeld door een bogey op de 16 en zware tegenslag op de 17. Deze uiterst spectaculaire par 5 van Valderrama (in 1996 ontworpen door Severiano Ballesteros) heeft een waterpartij voor een hoger gelegen green en maakte het Woods tijdens de Ryder Cup in 1997 ook al moeilijk: zijn bal kwam toen in het water terecht. Dit jaar hetzelfde liedje, met een triple bogey tot besluit. Jimenez kwam met één slag op kop te staan, maar door zijn bogey op de 18 kreeg Tiger de kans hem weer te verslaan tijdens de play-off. José María Olazabal werd er helemaal poëtisch van, daar aan de voet van de rots van Gibraltar: “Tiger speelt zoals engelen dat doen.”

Op acht november kende de United States Professional Golf Association ( USPGA) de Vardon Trophy toe aan Tiger voor het beste jaargemiddelde: 68,43 slagen (op 75 parcours). David Duval had een gemiddelde van 69,17 op 74 parcours. Het beste gemiddelde totnogtoe was 68,81, van de Australiër Greg Norman in 1994.

john baete

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content