TIEN TIPS VOOR DE KUNSTKOPER

1. Koop anticyclisch

De kunstwereld is modegebonden. Als belegging is het beter om stukken te kopen die niet in de mode zijn. Momenteel floreren art deco en art nouveau. Tot de terreinen die out zijn, behoren onder andere tin, koper en religieuze voorwerpen.

2. Koop op lange termijn

De aankoop van kunst is sowieso een belegging op lange termijn. Wie koopt in de hoop om een snelle winst te realiseren, is hier aan het verkeerde adres. Wanneer u een voorwerp in veiling verkoopt, worden kosten afgehouden. Een antiquair zal evenmin hetzelfde bedrag neertellen als wat u bij de aankoop betaalde.

3. Maak uw huiswerk

Vervalsingen zijn zo oud als de kunstwereld zelf. In een ideale wereld zou u even veel moeten weten als de antiquair, de handelaar of de experts van de veilingzaal. Het kan helpen om musea te bezoeken, relevante lectuur door te nemen en vaak bij antiquairs of roepzalen binnen te stappen.

4. Specialiseer u

Het is onmogelijk om van alles en nog wat op de hoogte te zijn. Daarom is het goed om u in een bepaalde tak van de kunstwereld te specialiseren. Wie focust op een tak die niet erg in trek is, kan vaak interessante koopjes doen.

5. Koop topkwaliteit

De statistieken tonen aan dat het beter is een topstuk te kopen dan verschillende middelmatige items. De prijs van topkwaliteit stijgt immers sneller. Hier speelt de wet van vraag en aanbod, en topstukken zijn nu eenmaal schaars.

6. Zoek betrouwbare tussenpersonen

Niet iedere antiquair, kunsthandelaar of veilingzaal heeft een even goede reputatie. Dat neemt niet weg dat er betrouwbare tussenpersonen bestaan. Vraag goede raad aan vrienden en kennissen of deskundigen die u vertrouwt.

7. Gebruik uw gezond verstand

In de kunstwereld bestaan geen sprookjes. Een schilderij dat normaal één miljoen frank kost, kunt u niet voor 50.000 frank op de kop tikken. Houd er rekening mee dat veel vervalsingen in omloop zijn.

8. Koop niet emotioneel

Sommige liefhebbers die op veiling kopen, laten zich meeslepen in een biedgevecht. Vaak geven ze dan meer geld uit dan ze aanvankelijk van plan waren. U kunt dit vermijden door iemand in uw plaats te laten bieden of strikte aankooplimieten te hanteren.

9. Zoek een deskundige op

Wanneer u de aankoop van een belangrijk werk overweegt, kan het nuttig zijn een onafhankelijke deskundige onder de arm te nemen. Dat is niet gratis, maar u vermijdt daarmee in sommige gevallen een dure miskoop. Wie bij een antiquair of op een antiekbeurs koopt, kan vragen om een certificaat af te leveren.

10. Denk twee keer na

Wie een groot schilderij of een meubel koopt, doet er goed aan eerst te kijken of hij het wel kan hangen of plaatsen. Of een voorwerp in uw interieur past, is een meer subjectieve factor. Niets belet u een antiquair te vragen of hij het even bij u wil komen presenteren.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content