Tien pakjes voor onder de kerstboom

Daan Killemaes
Daan Killemaes Hoofdeconoom Trends

Economie wordt weleens de sombere wetenschap genoemd. Recessie, deflatie, schulden, tekorten, … economen hebben het doorgaans over wat fout gaat. In deze De Wereld in 2016 doen we een poging tot gewettigd optimisme. Hieronder vindt u tien pakjes voor onder de kerstboom. In 2016 kunt u ze openmaken.

1. Het Westen herstelt verder. De Amerikaanse economie blijft in haar zevende hersteljaar op koers. Ook de Europese economie heeft de draad opgepikt, ondersteund door de zwakke euro, goedkope olie en lage rente. Overtuigend is het nog niet, maar de consument heeft voldoende vertrouwen om het geld te laten rollen, de bedrijfsleider heeft voldoende moed om te investeren, en de regeringen moeten de economie niet kapot besparen.

2. De kans dat u uw job behoudt of een nieuwe vindt, neemt toe. Met dank aan de taxshift, die de concurrentiekracht van de bedrijven een zetje geeft en de creatie van een paar tienduizend extra banen mogelijk maakt boven op het normale herstel van de Belgische arbeidsmarkt. De stijging van uw koopkracht zal lang beperkt blijven tot een schamele 1 procent, maar eind dit jaar wordt uw loon opnieuw geïndexeerd.

3. De olieprijs blijft laag. Komt de binnenlandse belastingverlaging maar traag op gang, dan blijft de buitenlandse belastingdruk dalen, in de vorm van lagere invoerkosten voor energie en grondstoffen. Een overaanbod en een grimmige oorlog om marktaandeel staan garant voor een olieprijs die ook in 2016 gemiddeld lager zal zijn dan het voorbije jaar.

4. China maakt een zachte landing. De industriële sector blijft in de lappenmand liggen, maar een dynamische dienstensector maakt veel goed. Reken in China op een groei van 6 à 7 procent, zonder een stevige devaluatie of een machtsgreep van de gevestigde belangen. De meeste ontluikende markten betalen ook in 2016 nog voor de fouten van het verleden, toen ze te lang teerden op dure grondstoffen en goedkoop buitenlands kapitaal. Het is in 2016 te vroeg voor herstel, maar de bodem is bereikt. Toch zal de wereldeconomie ook in 2016 voor het vijfde jaar op rij trager groeien dan het gemiddelde van de voorbije dertig jaar.

5. Janet Yellen blijft mild. Het financiële jaar 2016 begon op 16 december 2015, toen de Amerikaanse centrale bank voor het eerst sinds 2006 de beleidsrente verhoogde. Dat is een signaal van beterschap. Bovendien belooft Yellen het geldbeleid heel langzaam te normaliseren, om het verdere herstel niet voor de voeten te lopen. De combinatie van milde expansie en lage rentevoeten belooft beleggers een degelijk beursjaar.

6. Mario Draghi blijft nog milder. Terwijl Yellen de voet van het monetaire gaspedaal haalt, steekt ECB-voorzitter Mario Draghi nog een tandje bij. Het levert een aanhoudend relatief zwakke euro op, al is dat evengoed een fopgeschenk. Een zwakke euro is goed voor de Europese export en banencreatie, maar tast onze koopkracht aan. Voor spaarders die voor veiligheid kiezen, ligt er ook dit jaar niets onder de kerstboom.

7. De deflatiedemon druipt af. Lange tijd vijand nummer één gegeven de overmatige schuldenlast in grote delen van de wereldeconomie. De inflatie kruipt langzaam uit het diepe dal richting 2 procent. Toch moeten we opletten met wat we wensen. Een onverwachte inflatieopstoot zou de centrale banken laten kiezen tussen hun geloofwaardigheid en het economische herstel. Maar dat zijn zorgen voor na 2016.

8. Brexit noch grexit. Kiezers en politici hebben het dit jaar flink uitgehangen met het Europese project, maar komen in 2016 tot het besef dat de afbraak van Europa geen oplossing is. De Britten spreken zich in een referendum uit tegen een exit uit de Europese Unie, want veel te duur. De politieke polarisatie neemt in Europa wat af, de Griekse kwestie wordt verder afgehandeld, en de eurocrisis blijft onder het tapijt liggen. En als we heel optimistisch worden: de migratiecrisis doet het besef groeien dat Europa de rangen moet sluiten.

9. Geopolitieke rust. Dit is het pakje dat niemand durft open te maken. Komt er een oplossing voor Syrië en wordt IS vernietigd, of escaleert de zaak ? Een nieuwe terreurgolf in Europa zou een onwelkome schok voor de Europese economie zijn.

10. De speculatietaks wordt afgevoerd. Wegens een te grote administratieve ramp voor een te kleine opbrengst. Voor de rest krijgt de regering-Michel respijt. Met wat meevallers en politiek verteerbare ingrepen wordt de begroting op koers gehouden. De keuze tussen een begrotingsevenwicht en de taxshift hoeft in 2016 nog niet gemaakt te worden.

Kortom, 2016 kan heel wat meevallers baren, maar nog geen structurele oplossingen. Excuus.

DAAN KILLEMAES

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content