Thuisvoordeel

De Zweed Henrik Stenson was de beste in het toernooi van Dubai, waar hij al drie jaar woont.

Henrik Stenson was een tevreden man toen hij op 4 februari zijn laatste bal in het toernooi van Dubai binnen zag rollen. Hij was niet alleen een slag beter dan Ernie Els (die het toernooi drie keer won) in deze Desert Classic, maar klopte de grote Tiger Woods, nog altijd nummer één in de wereld, zelfs met twee slagen. Stenson voelde zich thuis, want hij speelde er op ‘zijn’ terrein. Thuisvoordeel, heet dat. De Zweed is lid van de Emirates Golf Club. En Tiger Woods had een excuus: “Qua putting beleefde ik hier een van de slechtste weken van mijn carrière.” Misschien kreeg de Amerikaan wel iets te veel zand in de ogen, want er stond een strakke wind over het parcours. Wat maar zelden gebeurt in Dubai. “Het voelde een beetje aan als Schotland,” zei Stenson. “Het was hard werken om de bal op de fairway te houden. Dat was ook mijn strategie: geen grote fouten maken, zeer gedisciplineerd spelen, en zo mijn tegenstanders mentaal slopen.”

Het voelt altijd fantastisch aan om je thuistoernooi te winnen, zegt Stenson. “Twee jaar geleden won ik bijna de Scandinavian Masters, maar ik verloor in de playoff. Hier, in het bijzijn van mijn vrienden en gezin, lukte het wel. Natuurlijk is het leuk om Tiger te kloppen. Het was de eerste keer dat ik daar in een toernooi in slaag. Bovendien speelde ik de eerste vier ronden met Ernie, en er was nooit een verschil van meer dan één slag tussen ons. Ik klopte hem pas de laatste dag op de laatste hole.”

Stenson is een stevig uit de kluiten gewassen Zweed van dertig. Met zijn negentig kilo en 187 centimeter kan hij de bal heel ver slaan. Zijn swing is eerder traag, maar altijd heel wijd. Het lijkt wel alsof hij de bal niet raakt, maar die klieft onwillekeurig als een raket door de lucht. Stenson werd professional op zijn 22ste met een handicap van plus vier, die hij langzaam maar zeker scherpte. In zijn adolescentie brak hij geen potten, want hij was al achttien toen hij scratch werd. Dat is relatief laat naar internationale normen. In Zweden was hij wel een van de betere amateurs. Hij speelde zelfs in de Eisenhower Trophy, en begon dan snel te groeien. In 2001 nam hij voor het eerst deel aan de Europese Tour en won hij de Benson and Hedges. In 2004 won hij het toernooi The Heritage en vorig jaar was hij de beste in Qatar en de BMW International Open. Hij stond ook in het winnende kamp in de Ryder Cup, waarin hij het beslissende punt pakte tegen Vaughn Taylor. Vorig jaar werd hij zesde in de Europese Orde van Verdienste, en zijn overwinning in Dubai loodst hem nu naar de tiende plaats in de wereld. Zijn recept? Heel eenvoudig: altijd olympisch kalm blijven, gezond eten (hij neemt overal zijn eigen muesli mee) en keihard trainen.

John Baete

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content