ThorbiQ koppelt fabrikanten en bouwprofessionals

Oprichters van scale-ups die een miljoen euro ophaalden of aan jaarlijkse omzet genereren, behoren tot een select gezelschap. Samen met Scaleup Vlaanderen gaan we in de One Million Club op zoek naar die Vlaamse groeibedrijven.

ThorbiQ werd in 2016 opgericht als spin-off van een studiebureau. Oprichters Kristof Haerens en Wim Tas werkten al acht jaar samen, Erwin Heyse ( foto) voegde zich bij hen in 2019 als late medeoprichter. Met hun software verbinden ze fabrikanten van bijvoorbeeld warmtepompen of radiatoren op een efficiënte manier met bouwprofessionals die op zoek zijn naar betrouwbare productinformatie. “Vroeger stuurde men een leger verkoopmensen op de baan met papieren catalogi die al achterhaald zijn zodra ze van de drukker komen”, stelt Erwin Heyse. “Met onze technologie kunnen de fabrikanten voortaan productinformatie realtime updaten voor verschillende digitale werelden, zodat bouwprofessionals voor hun projecten digitaal het meest relevante product of materiaal kunnen selecteren.”

Van bij de start waren heel wat grote spelers, zoals Daikin, mee met het concept. “Doordat we voor zo’n multinationals werken, gingen we al snel internationaal”, zegt Erwin Heyse. “Het platform van Daikin alleen al wordt door een kleine 20.000 bouwprofessionals gebruikt. Als er op onze software productinformatie wordt aangepast, gebeurt dat ook in de digitale modellen die de bouwprofessionals maken. Zo zijn die altijd up-to-date.”

Volgens Heyse is ThorbiQ niet de typische start-up waar durfkapitaalinvesteerders brood in zien. “We haalden 1,2 miljoen euro op bij businessangels, banken en de Participatiemaatschappij Vlaanderen (PMV)”, zegt hij. “Normaal maken bedrijven er een sport van om veel geld op te halen en uit te geven, wij draaien elke euro zeven keer om. De laatste drie jaar is onze omzet verdrievoudigd en we hebben intussen een team van 25 mensen. We willen zo snel mogelijk break-even zijn. Daar slaap je ook beter van.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content