Thomas en Thomas bevestigen

THOMAS PIETERS Zijn overwinning in de Portugal Masters was een echte doorbraak. © BELGAIMAGE

Met twee spelers in de top dertig van de Europese ranglijst heeft de Belgische golfsport een goede beurt gemaakt op het internationale toneel. Thomas Detry eindigde op de 25ste plaats en Thomas Pieters werd 26ste. Voor een klein land met 70.000 spelende clubleden mag dat een succes heten.

Dat neemt niet weg dat Thomas Detry met gemengde gevoelens terugblikt op het seizoen. De 28-jarige Brusselaar finishte vijf keer in de top tien en werd tweede in de Porsche Open in Hamburg en de Schotse Open, waar hij zich pas in de play-off gewonnen moest geven. Maar hij miste negen keer de cut, wat we niet van hem gewoon waren. Dat Detry nog altijd jaagt op zijn eerste overwinning in de Europese Tour, is voor hem toch een bron van frustratie. “Het is een van mijn grote doelstellingen voor volgend jaar”, geeft hij toe.

Een eerste overwinning in de Europese Tour kan heel wat losmaken en een springplank worden naar een carrière in de Amerikaanse PGA Tour. “Het wordt nu cruciaal goed te presteren in de grandslamtoernooien”, weet Detry. “Daar kun je veel punten halen. Volgend jaar neem ik voor het eerst deel aan de British Open, die wordt gespeeld op de Old Course van St Andrews. Daar wil ik degelijk presteren.”

Thomas Pieters begon vrij middelmatig aan het seizoen, bij momenten alsof hij er met zijn hoofd niet bij was. Pas tegen het einde van de zomer leek hij opnieuw zichzelf, toen hij twee keer in de top tien finishte: op Wentworth en in de Dutch Open. Maar er was vooral die prachtige overwinning in de Portugal Masters vorige maand: een echte doorbraak. De 29-jarige Antwerpenaar staat nu opnieuw in de top honderd van de wereld en koestert nog altijd de ambitie een major te winnen. “Als hij voldoende vertrouwen heeft, kan hij grootste prestaties neerzetten”, zegt zijn coach Jérôme Theunis. Vorig jaar werd zijn wintervoorbereiding verstoord door een gebroken hand. Nu staat niets een goede seizoensvoorbereiding in de weg.”

Ondanks een paar goede prestaties heeft Nicolas Colsaerts de verwachtingen in 2021 niet kunnen inlossen. Hij finishte geen enkele keer in de top tien. De 39-jarige Brusselaar sloot het seizoen af als 154ste speler in de Europese ranglijst. Hij moet weer van nul beginnen. Dankzij de vrijstelling die hij kreeg na zijn overwinning in de French Open van 2019 behoudt hij zijn plaats in de Europese Tour. Hij mag nu geen steken meer laten vallen: een situatie die niet nieuw is voor Colsaerts en die hij in het verleden altijd tot een goed einde bracht. Alsof de Brusselaar die motivatie nog nodig heeft om zijn beste niveau te halen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content