The Schwarzenegger Way: tien lessen in charismatisch leiderschap

Marc Buelens
Marc Buelens Professor-emeritus aan de Vlerick Business School.

De auteur is hoofddocent aan de Universiteit Gent en partner van de Vlerick Leuven Gent Management School.

Les één: laat u niet hinderen door uw IQ

IQ is hoe langer hoe meer een hinderpaal voor echt leiderschap. IQ maakt de dingen ingewikkeld. Iedereen weet toch dat een leider de zaken eenvoudig voorstelt. KISS: Keep it Simple and Stupid. Als u niet anders kunt dan de dingen eenvoudig houden en dus niet gehinderd wordt door uw IQ, hebt u al een natuurlijk stapje voor. Als u een genuanceerde denker bent, met enige neiging tot complexe of volledige analyses, hebt u een natuurlijke achterstand.

Les twee: u wordt een charismatisch leider door uw communicatietalent

Leiders houden van dramatiek en toneel. Veel leiders voeren af en toe een show op. Algemene vergaderingen, roadshows (sic!), televisieoptredens. Het hoort er allemaal bij. Frank Dale, de uitgever van The Herald Examiner, zat aan zijn bureau, vastgebonden met een veiligheidsgordel – zoals in een vliegtuig. Op die manier maakte hij aan iedereen duidelijk welk risico de krant dagelijks loopt. En wat is de grote bijdrage van Richard Branson? Juist, heel veel public-relationsstunts. Leer van deze charismatici.

Les drie: het uiterlijk is belangrijk

Onderschat uw uiterlijk niet. Onderzoek na onderzoek toont aan dat mooie mensen het ver schoppen, beter betaald worden, en meer kans maken op promotie. Vergeet de dwergen van weleer, zoals Hitler of Napoleon. Dat waren dictators, geen leiders. Denk vooral aan knappe verschijningen zoals John Kennedy. Denk aan de invloed die uitgaat van sterren zoals Catherine Zeta-Jones, Michael Schumacher, Venus Williams. Zij bereiken hun doel zonder geweld, zonder concentratiekampen, zonder goelags, zonder massamoorden. Begin al maar te fitnessen zoals Arnold.

Les vier: gebruik oneliners

Ich bin ein Berliner. I have a dream. Vive le Québec libre. Schwarzenegger gebruikt in zijn politiek leiderschap de oneliners van de Terminator ( I’ll be back!). Geen inwoner van Californië die blijkbaar het verschil merkte tussen de acteur en de werkelijkheid

Les vijf: straal zelfvertrouwen en optimisme uit

Herhaal dat onder uw leiding alles wel in orde zal komen. Zeg dat het allemaal niet zo moeilijk is (les één kan daarbij helpen), zeg dat er voor ons allen een grote toekomst is weggelegd. Lach met realisten en noem ze doemdenkers, negatievelingen of theoretici.

Les zes: zoek machtige vrienden

Denk niet dat u het, ondanks uw groot charisma, alleen kunt. Zorg ervoor dat u machtige bondgenoten hebt. Het helpt Arnold wel een heel klein beetje dat de Republikeinse partij en zelfs George Bush achter hem staan.

Les zeven: creëer een teddybeereffect

Knuffel, zoek kinderen op, wees zacht en vriendelijk, toon wat van uw sympathieke hobby’s, koester uw huisdier.

Les acht: voed de hongerige journalisten

Journalisten moeten elke dag een nieuwe leuke story klaar hebben. Voed hun fantasie. Zeg dat u met tien vrouwen/mannen hebt geslapen in één hotelkamer. Vertel dat u ooit hond hebt gegeten. Ontken het dan. Vertel dat u de Titanic hebt overleefd. Als blijkt dat dit verhaal niet kan kloppen, vertel dan dat u door de traumatische ervaring de naam van het schip bent vergeten. Trek het u niet aan dat kritische journalisten, universiteitsprofessoren of drukkingsgroepen uw woorden in twijfel zullen trekken. Dat zijn immers negatievelingen en daar heeft niemand een boodschap aan. Zeg dat deze wereldvreemde opmerkingen u niet mogen afleiden van wat echt belangrijk is.

Les negen: let niet op details, wees een winnaar

Lach, wees gelukkig, straal een winnaarsimago uit. Fouten uit het verleden, zoals groepsverkrachtingen, nazisympathieën of billenknijperij? Details die een winnaar nooit zullen tegenhouden. Wie zeurt, is een verliezer.

Les tien (de allerbelangrijkste): niets is wat het lijkt

Heb achter de coulissen competente adviseurs, brul maar achter de schermen, tiranniseer, studeer toch maar enkele dossiers grondig in, heb een goed netwerk van informanten, maar houd u van de domme. En wees vriendelijk, charmant, positief. Bewijs dat u een echte Schwarzenegger-leider bent. En vooral: oefen en oefen tot u de indruk geeft dat het allemaal spontaan is. Dit is voor de meesten onder ons het moeilijkste punt. Oefen, oefen en oefen nog eens. Het moet allemaal spontaan, echt, gewoon overkomen. Wees de wijze woorden van Rudi Carrell indachtig: het allermoeilijkste is het inoefenen van de improvisatie. Wees dus vooral niet uzelf en studeer uw nieuwe rol goed in, maar antwoord op elke vraag dat u steeds uzelf bent gebleven.

Moeilijk zegt u? Denkt u nu echt dat een groot leiderschap u zo maar in de schoot wordt geworpen? Vraag maar aan Arnold hoe lang hij ervoor heeft moeten werken…

Marc Buelens

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content