The Frighteners

In de ludieke huiverprent “The Frighteners” zet de getalenteerde cineast Peter Jackson de genre-elementen in overdrive.

De Nieuw-Zeelandse filmmaker Peter Jackson is bij het grote publiek bekend geworden dankzij het briljante ” Heavenly Creatures“. Zijn cultstatus heeft hij evenwel te danken aan een trits bijzonder memorabele horrorfilms, waarvan ” Braindead” als het toppunt van dolgedraaide, maar cynisch gelardeerde blood and gore-cinema de filmgeschiedenis is ingegaan.

Hoewel “The Frighteners” niet van eenzelfde hilariteit en inventiviteit getuigt, mag het resultaat er best zijn. De rol van de ex-architect Frank Bannister, die na de dood van zijn vrouw aan de kost komt als spokenjager en spiritist, wordt energiek gestalte gegeven door de immer jeugdig uitziende Michael J. Fox. Om zijn medeburgers van het stadje Fairwater te bedriegen, kan Frank op de hulp rekenen van drie geesten. De griezels jagen de geviseerde burgers de stuipen op het lijf, waarna Bannister in een handomdraai de geesten verjaagt en er een lijvig bedrag voor opstrijkt. Zijn leven verandert echter grondig als hij wordt verdacht van de reeks mysterieuze hartinfarct-sterfgevallen die Fairwater teistert. De slachtoffers zijn steevast jonge mensen die allen in goede gezondheid verkeren. En toevallig is Frank Bannister steeds de laatste persoon die de slachtoffers ontmoet.

“The Frighteners” kan het best worden omschreven als een huwelijk tussen het ouderwetse spookverhaal, hedendaagse horrorelementen en de serial-killerfilm in de stijl van ” Natural Born Killers“. Hoewel de titel een angstaanjagende sfeer suggereert, zorgen het script en de regie van Peter Jackson ervoor dat “The Frighteners” eerder een heerlijk ontspannende rit op de roetsjbaan wordt dan een zenuwslopende huiverfilm. Jackson jongleert vlijtig met alle mogelijke genre-elementen, maar met Robert Zemeckis als uitvoerend producent moet natuurlijk geen diepgaande cinema worden verwacht. Als regisseur stond Zemeckis in voor kaskrakers als ” Forest Gump“, ” Romancing the Stone” en de ” Back to the Future“-trilogie. We kunnen ons niet van de indruk ontdoen dat de onstuimige creativiteit van Jackson door Zemeckis strak werd gestroomlijnd. Dus geen uitgewerkte psychologie zoals in “Heavenly Creatures”, noch de verdoken maatschappijkritiek uit ” Bad Taste“, ” Meet the Feebles” en “Braindead”. “The Frighteners” beschikt wel over een aardige dosis ritme en zelfrelativerende humor om als een kommerloos en gedreven ontspanningsproduct te worden gesmaakt.

PIET GOETHALS

“The Frighteners” komt op 29 januari in de bioscoop.

The Frighteners Speelse huiver.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content