TEXTIEL IN ELKE VEZEL

Een midlifecrisis op 44-jarige leeftijd? Daar heeft de goedlachse Filiep Libeert in ieder geval nog nooit van gehoord. Eind verleden maand werd Libeert, die gedelegeerd bestuurder is van de West-Vlaamse producent van hoogtechnologische vezels Libeltex, ook voorzitter van de Belgische textielfederatie Febeltex.

Filiep Libeert werd geboren in Roeselare, liep school in Gent, vervolledigde zijn universitaire studies in het Britse Leeds, woont vandaag in Kortrijk en werkt in Meulebeke. Op twintig jaar tijd is Libeltex – waar Libeert in 1977 zijn carrière begon als verkoper – uitgegroeid tot een gigant in de sector. Libeltex produceert zogenaamde high-loft non-wovens voor allerlei technische textieltoepassingen, een activiteit die vandaag goed is voor 8,5 miljard frank omzet. Dat Libeltex sinds 1979 ressorteert onder de Britse gigant British Vita (60 miljard frank omzet, 12.000 werknemers), bezorgt Libeert zeker geen kopzorgen. Zonder die inbreng zou Libeltex nooit staan waar het vandaag staat. Filiep Libeert kreeg in 1990 van Britse zijde ook de erkenning die hij verdiende: hij werd lid van de main board van British Vita.

Zijn promotie tot voorzitter van Febeltex kan worden gezien als een bekroning. De voorbije jaren leidde hij al met bravoure de Nederlandstalige vleugel van Febeltex. Zijn goed doordachte en ongezouten meningen in het infoblad van Febeltex-Vlaanderen lieten weinigen onberoerd. En ook bij externe contacten verkondigde hij altijd onomwonden zijn mening. Het heeft hem in de sector een grote geloofwaardigheid bezorgd.

De opvolger van Benoit-Valère Devos bij Febeltex heeft heel wat op zijn verlanglijstje staan: lagere loonkosten (“wat tot nog toe werd gerealiseerd, is te weinig en kwam te laat”), een verbetering van het algemene ondernemingsklimaat, en het opkrikken van het imago van de textielsector. “Een sector met nog heel veel toekomst,” besloot Filiep Libeert tijdens zijn eerste toespraak als Febeltex-voorzitter in het Brusselse Conrad Hotel.

Filiep Libeert is bij uitstek het type van de geëngageerde ondernemer, zowel in het eigen bedrijf als daarbuiten. Zo is hij ook voorzitter van de European Fibrefill Association, lid van de raad van bestuur en het directiecomité van het Vlaams Economisch Verbond en bestuurslid bij de Kortrijkse Kamer van Koophandel. “Maar Filiep houdt nog het meest van eenvoud,” fluistert zijn echtgenote Marie-Anne De Sloover ons in het oor. “Er is niets flamboyants aan hem. Maar hij gelooft wel in mensen. Dát is belangrijk in zijn leven.” Zijn hobby’? Boven alles het met drie kinderen ( Anne-Gaëlle, Marie en Charles) begiftigde gezin. En als er nog wat tijd rest, een partijtje golf.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content