Tessenderlo verhoogt jaarprognose

Nog maar enkele weken geleden (zie IB 42B) vonden we dat de daling van Tessenderlo Group voldoende ver was gegaan. We hebben het advies weer verhoogd naar koopwaardig. Een van de redenen van de koersterugval met bijna 30 % in enkele maanden tijd was de voorzichtige toon bij het formuleren van de vooruitzichten voor het tweede semester naar aanleiding van de bekendmaking van de halfjaarresultaten. Intussen hebben we de tradingupdate voor het derde trimester achter de rug en heeft Tessenderlo Group de verwachtingen voor het volledige boekjaar verhoogd.

De vorige prognose was een toename van de recurrente bedrijfskasstroom (rebitda zonder uitzonderlijke elementen) met 15 à 20 %. De vork wordt nu opgetrokken tot een stijging van 20 à 25 %. De vergelijkbare omzet is met 8,2 % gestegen in het derde kwartaal, tot 364,5 miljoen EUR. De vergelijkbare rebitda klom met 23,5 %, tot 39,2 miljoen EUR, wat een toename van de rebitda-marge inhoudt van 9,4 naar 10,7 %.

Opmerkelijk is dat de gevreesde, minder sterke prestatie van de meststoffendochter Tessenderlo Kerley werd opgevangen door de veel betere prestatie van de afdeling Industriële oplossingen (onder meer pvc-buizen). Tessenderlo Group blijft de komende jaren een basiswaarde voor de voorbeeldportefeuille (rating 1B).

GSK: beter dan verwacht

Na het tweede trimester kwamen ook de cijfers over het derde kwartaal boven verwachting uit bij GlaxoSmithKline (GSK). De omzet in de periode juli-september klopte met 6,13 miljard pond (GBP) nipt de gemiddelde analistenverwachting van 6,07 miljard GBP. De winst per aandeel uit de kernactiviteiten kwam uit op 23 pence (PNC, GBp), een stuk boven de analistenconsensus van 19,4 PNC per aandeel. Het kwartaaldividend blijft, zoals verwacht, op 19 PNC per aandeel. Daarmee wordt het verwachte jaardividend van 80 PNC per aandeel bevestigd.

De Britse farmareus wordt geconfronteerd met het patentverval van Seretide/Advair, het best verkopende geneesmiddel van de groep. Dat astmamiddel van GSK stond vorig jaar nog voor zowat 20 % van de groepsomzet. Maar er is generische concurrentie in Europa en ook meer en meer in de Verenigde Staten. Seretide (de Europese merknaam) zag zijn omzet in Europa met 23 % teruglopen, voor Advair (de merknaam in de Verenigde Staten) was dat 18 %. De wereldwijde verkoop bedroeg 794 miljoen GBP, 19 % lager dan in het derde kwartaal van 2014.

Om dat verlies aan omzet op te vangen, vormde GSK met Novartis een samenwerkingsverband (63,5 % voor GSK) in consumer healthcare (met producten als Nicorette, Sensodyne, Aquafresh, Voltaren en Otrivin) en kocht GSK bijna de volledige vaccinafdeling van de Zwitsers. Een groeipool wordt gevormd door ViiV Healthcare, de hiv-aidsbusiness, (65 % omzetgroei in het derde trimester; +56 % in de eerste negen maanden van 2015). Dit jaar wordt nog een overgangsjaar, maar vanaf 2016 moet er duidelijk een stevige winstgroei zijn (5 à 10 % gemiddeld per jaar). Bovendien gaat het bedrijf over de tongen als een overnamedoelwit voor andere farmagiganten, zoals Pfizer, Johnson & Johnson, Roche en Novartis. Ondanks de positieve koersreactie blijft het advies koopwaardig(rating 1A) dan ook overeind.

VANAF 2016 ZAL ER

DUIDELIJK EEN STEVIGE WINSTGROEI ZIJN BIJ GSK.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content