Tessenderlo Group tankt bij

Niemand wil een grexit, maar op het moment dat we dit nummer afsloten, was er nog geen compromis in zicht. En dat terwijl de deadline toch wel heel dichtbij komt en de zenuwachtigheid verder toeneemt. Er is en blijft dus reden tot waakzaamheid en voorzichtigheid. Een oplossing van de laatste minuut mogen we zeker niet uitsluiten, al is die dan wellicht halfslachtig. Die kan dan mogelijk aanleiding geven tot een opluchtingsrally. Gezien onze beperkte cashpositie, hopen we uiteraard op het tweede scenario. Intussen werd het dividend bij ArcelorMittal betaald.

Tessenderlo: twee obligaties

Pas de voorbije maanden is de markt Tessenderlo Group beginnen te beschouwen als een sterk turn-aroundverhaal. Op de jaarvergadering begin juni kwamen flink wat vragen richting het nieuwe management onder leiding van topman Luc Tack. Daaruit kon duidelijk worden afgeleid dat het ergste achter de rug is, maar ook dat er nog flink wat uitdagingen zijn. Niet vergeten dat het bijvoorbeeld volop crisis is in de afdeling Biovalorisatie (verwerking slachtafval en gelatine). Maar CEO Tack verzekerde dat hard wordt gewerkt aan het aanpakken van die crisis.

Bij de heropstanding van Tessenderlo Group speelde de kapitaalverhoging van afgerond 175 miljoen EUR eind vorig jaar een significante rol. De balans werd hersteld en de groep beschikte over de middelen om te investeren in nieuwe fabrieken en het verbeteren en optimaliseren van bestaande sites. In oktober vervalt nog een obligatie van 150 miljoen EUR. Vandaar dat Tessenderlo vorige week aankondigde twee series van obligaties op de markt te brengen: een op zeven jaar (tot 2022) met een coupon van 2,875 % en een op tien jaar (tot 2025) met een coupon van 3,375 %. Samen werd heel snel 250 miljoen EUR opgehaald, 192 miljoen op zeven jaar en 58 miljoen op tien jaar. We beschouwen Tessenderlo Group nog altijd als een basiswaarde voor de voorbeeldportefeuille de komende jaren (rating 2B).

GSK: genoemd als overnamedoelwit

We kunnen niet onder stoelen of banken steken dat onze belegging in GlaxoSmithKline (GSK) voor de voorbeeldportefeuille een teleurstelling is. Binnen het resultatenseizoen met betrekking tot het eerste kwartaal is de Britse farmareus een van de grootste ontgoochelingen. De cijfers kwamen niet alleen onder de verwachtingen uit, maar er zijn ook de commentaren over het geneesmiddel Advair. Het management houdt nu zelf rekening met een val van de Amerikaanse omzet van Advair van ruim 2 miljard GBP vorig jaar tot 300 miljoen GBP tegen 2020. Het aandeel zakte de voorbije weken dan ook, en dat wekt volgens een aantal Britse media de interesse op van de andere farmagiganten, zoals Pfizer, Johnson & Johnson, Roche en Novartis.

Tenzij die overnamegeruchten snel realiteit worden, zullen we met GlaxoSmithKline duidelijk meer geduld moeten koesteren dan aanvankelijk ingeschat. In afwachting is er de garantie van een hoog dividendrendement. Het positieve advies blijft dan ook staan (rating 1A).

VOLGENS BRITSE MEDIA IS GSK EEN OVERNAMEKANDIDAAT.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content