Ter Dycken

Kaviaar en kreeft aan de kust.

Knokke-Heist telt zomaar eventjes vijf stran- den – Heist, Duinbergen, Albert-Strand, Knokke en Het Zoute – en is daardoor zondermeer de meest ‘kustige’ plaats van België. Tegelijk is het de kustplaats waar luxe en lust primeren – denk maar aan de witgeschilderde villa’s te midden van weelderige tuinen vol bloemen.

Het is in een van deze riante panden dat zich restaurant Ter Dycken bevindt. Het huis werd negentig jaar geleden gebouwd, dertig jaar geleden ingericht als chic restaurant en in 1998 overgenomen door het duo Jordi Villart I Viola en Rik Seys. Zij zijn de derde eigenaars. De twee baten ook het restaurant-hotel Vierschare in Oostkerke-Damme uit, dat vooral gekend is voor zijn ‘Menu van de Echte Belg’: tomaat met dagvers gepelde garnalen, drie slibtongetjes met gemengde sla en handgesneden frieten en, om af te sluiten, dame blanche (33 euro).

In Ter Dycken huppelt Jordi Villart I Viola, die van Spaanse origine is, rond met de breedste glimlach van Knokke-Heist. Rik Seys bestiert het fornuis. Hij werd gevormd in het Brusselse visrestaurant l’Ecailler du Palais Royal en werkte veertien jaar in het eens zo vermaarde restaurant Breughel in Damme.

Ter Dycken bouwde bij een gezapig en gefortuneerd publiek een reputatie op. Om ook jongeren aan te spreken, werd de inrichting onlangs in Flamant-stijl gegoten. De ruime eetvertrekken zijn uitgerust met schemerlampen, monumentale schouwen, olijfgroen geschilderde lambriseringen, zware fauteuils en met zorg uitgelichte kunst van Folon, Zijlstra, Baufil, Arman en… Marc Schellenberg, de sous-chef die in de winter, tijdens de rustige uren, replica’s van Botero schildert.

Niet alleen inrichting en comfort, maar ook eten en drank zijn afgestemd op lust en luxe. In een bunker uit de Tweede Wereldoorlog, met een helihaven op het dak, rijpen zo’n 10.000 flessen wijn, waaronder heel wat groot geschut. In een andere bunker liggen 500.000 flessen champagne. Alles bij de hand, zolang u over een dikke portemonnee beschikt.

Op de spijskaart zijn bereidingen met exclusieve producten zoals kaviaar, ganzenlever en tarbot troef. Deze producten zijn terug te vinden in het degustatiemenu (72 euro of 107 euro met ‘Pomme Moscovite’ met 15 gram Iranese sevrugakaviaar).

Om te ontsnappen aan het prijzengeweld kozen wij voor het marktmenu (50 euro en niet op zaterdag en feestdagen). Er kwamen verzorgde welkomsthapjes. Het voorgerecht bestond uit tempura van twee superverse langoustines, opgediend met geplette veldaardappel, venkel shi-sho en jus van garnalen en olijfolie. Het hoofdgerecht bestond uit: lapjes borst van Mechelse koekoek, als een torentje gestapeld met jonge prei, ‘hoorn des overvloeds’-paddestoel en opgediend met kleine gevogeltekroketjes en met boter opgeklopte sausen van gevogelte en erwten. Wij zeiden tegen elkaar: “wat zijn die kroketjes toch lekker en wat spijtig dat er zo weinig zijn”. De ober had het gehoord en even later stond er een bakje met vers gefrituurde kroketjes voor ons: het geluk kon niet op.

Het glas werd die avond gevuld met een Fontadelle Chardonnay 2001, een evenwichtige en zuivere Italiaanse wijn gemaakt door Castello Banfi (48 euro). De verzorgde en smakelijke maaltijd werd afgesloten met aardbeien uit Hoogstraten, die te weinig zon hadden gehad, vers gedraaid honingijs en tagliatelle van amandelkoek. Pieter van Doveren

Restaurant Ter Dycken

Kalvekeetdijk 137, 8300 Knokke-Heist

tel. 050 60 80 23, www.terdycken.be

Gesloten op maandag en dinsdag, in het zomerseizoen alleen op maandag.

Tuin, terras onder veranda, helihaven.

Kader: lust en luxe.

Onthaal en bediening: professioneel en vriendelijk.

Keuken: geaccentueerd op exclusieve producten.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content