TELEVIC

Televic, de Izegemse bouwer van simultaanvertalings- en intercomsystemen, bereidt een managementwissel voor. Een groep rond commercieel directeur Thomas Verstraeten van Delaware Computing Group zal het bedrijf leiden. Thomas Verstraeten, die we in het verkoopkantoor van Televic in Wemmel belden, ontkent dat het om een overname gaat, maar bevestigt dat er een transitie wordt voorbereid. “Ik had die ambitie al langer. Het is geen geheim dat Gilbert Maes ( nvdr – de gedelegeerd bestuurder van Televic nv) zijn opvolging voorbereidde.”

Thomas Verstraeten wijst erop dat hij maar één van de leden van een groep is. “We moeten nog door heel wat stappen,” waarschuwt hij. Thomas Verstraeten kwam bij Bekaert-filiaal Delaware Computing terecht via PKS Electronics, een specialist in industriële automatisering en logistiek die in 1995 met Delaware Industrial Solutions samenging. Volgens hem is hij vooral ingehaald omwille van zijn ervaring in verkoop en marketing. Hij wou geen informatie geven over de financiers achter het opzet.

Televic is opgericht in 1946 en is een systeembouwer met eigen, modulaire productlijnen. Het introduceerde in 1950, onder stichter Urbain Vanhulle, het eerste gecentraliseerde intercomsysteem voor ziekenhuizen in België en telt vandaag installaties in twee derden van de Belgische ziekenhuizen. De tweede specialiteit zijn grote systemen van simultaanvertaling. Referenties zijn de Belgische Senaat, de Bondskanselarij in Bonn, de Europese instellingen, tot en met de Waarheidscommissie in Zuid-Afrika. In een gesprek met Belgian Business & Industrie wees Gilbert Maes er twee jaar geleden op dat Televic ook knowhow had in “productieautomatisering, toegangs- en gebouwencontrole ( nvdr – onder meer de Europese Unie in Brussel), veilingen (de Belgische groenteveilingen) en spraakcomputers…” Televic nv is ook 90% aandeelhouder in Artec Electronics in Kuurne, een specialist in taallabo’s en digitale multimedialeerfaciliteiten (http://www.artec-electronics.com/vacs22.htm).

In 1997 trok Televic zijn kapitaal op tot 100 miljoen frank, maar dat jaar viel de omzet terug van een uitzonderlijke 419 miljoen frank naar 325 miljoen frank, bij een aanzienlijk lagere kasstroom van bijna 25 miljoen frank (-37%) en een lagere nettowinst van 20,5 miljoen frank (-31%). Het eigen vermogen was bijna 310 miljoen frank.

Eén van de bestuurders bij Televic is volgens het Belgisch Staatsblad Jo Maes, zoon van Gilbert Maes en gedelegeerd bestuurder van Sparnex, de Belgische specialist in xDSL-telecommunicatietechnologie. Een andere is Willy Van der Veken ( Coditel). Eind 1997 zat 26,35% van de aandelen bij de vennootschap GM Invest.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content