Telenet en Belgacom in de clinch

Was het zo verstandig van Telenet om dagenlang paginagroot uit te pakken tegen de bewering van Belgacom dat zijn digitale televisie 25 % goedkoper is? Aan de discussiefora van diverse nieuwsmedia afgemeten, geenszins. Bij zo’n gelegenheid kruipt veel volk achter de pc om te vertellen dat Telenet, net als Belgacom, niet de hele waarheid verklapt. Een Antwerpenaar meldde op het Radio 1-forum dat hij zich had aangesloten bij Telenet op basis van de digitale-tv-promotie, waarna hij ontdekte dat Telenet geen televisie levert in Antwerpen (de digitale kabel-tv daar komt van Indi). Een andere schreef dat hij bij Telenet hoge aansluitingskosten moest betalen omdat hij 50 meter van de straat woonde, wat meteen ook satellietzender TV Vlaanderen, het doodgezwegen goedkope alternatief, in de belangstelling bracht. Dan was er nog de klacht over de relatief bescheiden hoeveelheid bytes die Telenet aan bepaalde internetabonnementen meegeeft. En uiteraard waren er de griezelverhalen die elke operator in meer of mindere mate aan de broek krijgt en die dankzij zo’n mediacampagne smeuïg worden opgerakeld. Geweldige reclame …

En dat allemaal omdat Belgacom adverteert dat zijn tv-abonnement 25 % goedkoper was voor klanten die intekenen op een ‘Pack Internet + TV’. Met die advertentie viel Belgacom Telenet wel regelrecht in zijn kernbedrijvigheid aan. En dat wringt. Eind september had Belgacom al 249.000 tv-klanten, een groei met dik 58.000 en de grootste groei ooit in een kwartaal. Bij Telenet daarentegen zagen ze in dezelfde periode een groter aantal abonnees hun basis-tv-abonnement opzeggen: 7,1 % tegen 5,6 % een jaar voordien.

Komt daarbij dat Telenet in zijn advertenties bekende dat het af en toe wel eens duurder kon zijn dan Belgacom, maar dat het altijd voorlag op gebied van kwaliteit. Test-Aankoop reageert daarop dat Telenet zijn 8 megabit per seconde enkel meegeeft aan de meest bekeken kanalen. Maar Mechelen smeedt het ijzer zolang het nog kan. In de komende zes maanden maakt Belgacom zich op om met de hulp van VDSL de kwaliteitskloof grotendeels te dichten. Telenet anticipeert daar al op met zijn hogedefinitietelevisie, waarvoor klanten dan weer een dure decoder nodig hebben.

In zijn oktobernummer bekeek Test-Aankoop de combinatie-aanbiedingen van Coditel, Belgacom, VOO en Telenet. De prijzen van de tv-internet-telefoonbundels lagen hooguit 15 % uit elkaar, met Coditel als goedkoopste en een van de twee Belgacomformules als duurste. Telenet zat er pal tussenin, maar was wel duurder dan de Belgacombundel met i-Talk.

Het oog-om-oogsfeertje belooft wel veel goeds voor het voetbalcontract dat volgend jaar wordt verlengd. De voetbalbond mag zich al in de handen wrijven.

B.L.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content