TELEFOON, WIJN EN BRUSSEL

Sommige managers gaan voor reorganisaties, anderen prefereren starters. Jan Loeber (54 j.) rekent zich graag bij de tweede groep. Sinds 1995 leidt hij Hermes Europe Railtel ( HER), de eerste Europese grossier in telecomcapaciteit, een carriers’ carrier die volop bezig is zijn gigabitwijde glasvezelnetwerk uit te breiden tot in Spanje en Scandinavië. Voordien, in 1990, haalde een headhunter hem weg bij Nokia North America om in Groot-Brittannië Unitel op te starten, een personal communications network volgens de eigenzinnige DCS 1800 Mhz-standaard. Nog voor de start kwam een fusie tot stand met concurrent Mercury Personal Communications en Loeber vertrok naar Bankers Trust Securities Corporation, waar hij de telecompraktijk leidde. Loeber werkte er onder meer aan een deal tussen France Télécom en het Italiaanse Stet en aan de financiering van een mobilofoonnet in Kirgistan. “Ik zag telecombedrijven over de hele wereld. Het was uitstekend om mijn financiële kennis bij te spijkeren,” zegt Loeber, wiens werk vandaag voor een groot deel bestaat uit praten met bankiers en analisten.

Loeber begon zijn carrière bij de oude telecomgiganten. Na IT-posities bij Chemical Bank of New York, IBM en het Pentagon, volgde AT&T, waar hij tussen 1975 en de historische opsplitsing in 1984 vooral actief was in de verkoop en marketing van private telefooncentrales voor grote bedrijven. Loeber, die op zijn negende met zijn ouders uit Duitsland naar New Jersey emigreerde, bracht het er tot executive director voor privé-telefooncentrales bij de ontwikkelingsafdeling Bell Laboratories.

Na de splitsing verhuisde hij naar Brussel, waar hij verantwoordelijk werd voor marketing en product management van ITT Europe, in 1984 een conglomeraat van 6 miljard dollar. “Ik moest een meer uniforme, pan-Europese distributiestrategie uittekenen.” In 1986 nam CGE ( Alcatel) de telecommunicatie-activiteiten van ITT over. Bell Telephone Manufacturing Cy in Antwerpen verhuisde mee. Zes maanden later trok Loeber naar de VS als group president van Nokia North America Inc.. “Ik moest fabrieken verkopen en samenvoegen en ons concentreren op onze productie van mobilofoons. Drie jaar later hadden we ons marktaandeel in mobilofoons verhoogd van 4 tot 14%.”

“We liggen voor op ons schema,” zegt Loeber over HER, waar hij vorig jaar bijna 540.000 dollar aan salaris, compensaties en bonus verdiende en aandelenopties kreeg voor een waarde van 2,1 miljoen dollar (na aftrek van de uitoefeningsprijs). Hij hoeft zich geen zorgen te maken over zijn andere passies: wijn verzamelen, kajakken en skiën. “Mijn vrouw Kris is blij opnieuw in Brussel te kunnen wonen.” Zijn kinderen, tussen 23 en 28, werken nu in de VS – geen van de drie in de telecommunicatiesector.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content