TELEFONEREN AAN DE TOP

“Ik heb tien jaar aan de kant van de suppliers gewerkt. De volgende stap was dus de operator-zijde. Ik ben dan maar overgestapt naar mijn vroegere klant.”

Luc Pintens leidt sinds enkele maanden vanuit het Brusselse hoofdkwartier de activiteiten in acht Europese landen van de Britse telecommunicatiereus Cable & Wireless Europe. Cable & Wireless (C&W) biedt het hele gamma aan data- en voiceproducten aan, verzorgt international access en facsimilediensten. Het bedrijf is actief in 54 landen, de 40.000 werknemers haalden in ’95 een omzet van 250 miljard frank. 10 miljard frank daarvan komt van Cable & Wireless Europe. Algemeen directeur Pintens leidt een ploeg van duizend werknemers.

Met het oog op de liberalisering van de Europese markt in ’98, sloot C&W de voorbije maanden al diverse samenwerkingsakkoorden. In Duitsland staat de onderneming sterk door het partnership met de Duitse energiegroep Veba. Ook in Frankrijk ( Bouygues) en Italië ( Berlusconi) zijn akkoorden rond. “In België hebben we voorlopig geen allianties op het oog. We willen eerst resultaten boeken in de grote Europese landen. Eerst komen Frankrijk, Italië en Spanje aan de beurt, daarna de kleinere landen.”

De kritiek van beursanalisten dat C&W weliswaar veel, maar té losse contacten kneedt, wijst Luc Pintens nadrukkelijk van de hand. “Onze sterkte is net het uitgebreide wereldwijde netwerk. Wij zijn de enige telecommunicatiereus die sterk staat in zowel Amerika, Europa als het Verre Oosten. In het Duitse Veba vindt ons technisch hoogwaardig product een financieel zeer sterke partner.”

Pintens’ overstap naar C&W sloeg in als een bom. Een “topbenoeming” zo luidde het, de man liet zijn post van directeur-generaal bij Atea Siemens varen. “Ik ging bij Atea weg in de beste verstandhouding. Ik vertrok alleen omdat ik zo’n mooie kans kreeg.” Van ’86 tot ’95 leidde Luc Pintens de commerciële afdeling van het bedrijf in Herentals. Hij boorde resoluut een nieuwe markt aan : de export van grote communicatie voor operators. Belangrijke orders rolden binnen vanaf ’89, maar de doorbraak volgde in ’93. China plaatste een bestelling van 150 miljoen VS-dollar.

Die internationale dimensie komt terug in de hele carrière van de 49-jarige Pintens. Tussen ’71 en ’81 verzorgde hij de verkoop en marketing bij Rank Xerox. Vier van de tien jaar werkte hij in Londen. Ook de post bij Ericsson van ’82 tot ’86 was internationaal : de integratie van Data Saab en Facit in de Zweedse telecommunicatiegroep. Luc Pintens brengt vandaag nog steeds “gemiddeld drie dagen per week” in het vliegtuig door. Al zijn zeven dagen na elkaar geen uitzondering. “Tijdens mijn vakantie ga ik dus weinig op reis.” Fietsen, wandelen en “heel veel lezen” zijn de hobby’s in de schaarse vrije tijd. En aandacht besteden aan de huiselijke kring met vrouw en twee kinderen.

LUC PINTENS (CABLE & WIRELESS EUROPE) Voorlopig nog geen allianties op het oog in België.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content