Tegen de trend

Het fonds AXA WF Euro Credit Plus belegt in Europese bedrijfsobligaties en anticipeert op trends om een hoog rendement te halen. Alleen voor ervaren beleggers.

AXA WF Euro Credit Plus I EUR W ISIN-code: LU0164100710

De Europese kredietmarkt beperkt zich niet tot overheidsobligaties”, zegt Anne Velot, head of European Credit bij Axa Investment Managers. Het fonds AXA WF Euro Credit Plus is belegd in Europese bedrijfsobligaties. De beheerders kunnen vlot overschakelen naar een nieuwe strategie, afhankelijk van het marktsentiment en de kansen die zich aandienen. “We anticiperen op marktoriëntaties. We kopen activa als niemand ze wil”, aldus Velot. “We kunnen die zo tegen een zeer voordelige prijs aankopen, en er daarna optimaal voordeel van trekken als de trend keert. Dat is bijvoorbeeld gebeurd met de Spaanse bedrijfsobligaties. Bijna niemand wilde ervan weten toen wij erin belegden. Vandaag neemt iedereen ze in zijn portefeuille op.” Velot wijst er wel op dat anticiperen op trends een nauwgezette marktanalyse vergt. Zo’n strategie aan het toeval overlaten, houdt grote risico’s in.

Berekende risico’s

Dat actieve, tegendraadse en opportunistische beheer werpt vruchten af. Sinds begin dit jaar is het fonds gestegen met 11,28 procent. Op drie en op vijf jaar bedraagt het geannualiseerde rendement 6,47 en 6,52 procent.

Om zulke prestaties te kunnen halen, nemen de beheerders berekende risico’s. Het fonds is onder meer blootgesteld aan Spanje en aan de banksector via achtergestelde obligaties. Velot: “We beweren niet dat beleggen in Spaanse bedrijfsobligaties geen risico’s inhoudt. Maar volgens ons compenseerde de spread – het renteverschil – van die obligaties ruimschoots het risico en was het dus interessant er te kopen. Maar we beleggen niet in de meest kwetsbare bedrijven. We kiezen voor ondernemingen met solide fundamenten die slechts één minpunt hebben: dat ze Spaans zijn.”

Stalen zenuwen

Hetzelfde geldt voor de financiële sector, die door beleggers met argusogen wordt bekeken en daardoor een hoge risicopremie biedt, vooral in het segment van de achtergestelde obligaties. “Wij hebben vertrouwen in de banksector”, stelt Anne Velot. “De financiële instellingen zijn volop aan het saneren en het profiel van de sector wordt alsmaar defensiever. Dat is geen goede zaak voor de aandeelhouders, maar het is wel uitstekend nieuws voor obligatiebeleggers, die het risicogehalte van hun obligaties zien dalen.”

Hoewel de prestaties van het fonds meer dan degelijk zijn, raden we het alleen aan aan beleggers met stalen zenuwen. De hoge volatiliteit zou heel wat kopers kunnen afschrikken. In 2008 verloor het fonds 0,88 procent, om in 2009 te stijgen met 17,62 procent.

KARINE HUET

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content