Teambuilding doe je in de keuken

Katleen De Stobbeleir

Teambuildings zijn misschien wel een van de belangrijkste investeringen die je als organisatie kan doen, om je organisatiecultuur en prestaties een boost te geven. Maar de twee liberale partijen in ons land moesten hun teambuilding onlangs afgelasten, officieel voor de Wereldbeker-match van de Rode Duivels, officieus door spanningen tussen de Waalse en de Vlaamse liberalen. Ideaal voer voor een column over de zin en onzin van teambuildings.

Of je er nu van houdt of niet, teamwerk is de werktrend van vandaag. Door de toegenomen complexiteit is het aantal uren dat medewerkers en leidinggevenden besteden aan teamwerk de voorbije decennia met liefst 50 procent gestegen, blijkt uit onderzoek van Kaplan. Waar u vroeger op uw eentje een dossier kon afwerken, is nu de kans groot dat u eerst met een schare aan collega’s moet overleggen vooraleer u eindelijk aan de slag kunt.

Hoewel velen van teamwerk houden, toont onderzoek ook aan dat het zeer stresserend is en medewerkers vaak niet over de sociale vaardigheden beschikken om er effectief voor te zorgen dat één plus één drie wordt. Vooral wanneer grenzen moeten worden geslecht, wordt teamwerk een ronduit pijnlijke ervaring voor heel wat medewerkers.

De meest voor de hand liggende grenzen die teamwerk moeilijk maken, zijn functionele grenzen (in dit geval partijgrenzen). Als je in de productie werkt, is de kans groot dat je de salescollega’s onmogelijke mensen vindt. Er zijn nog grenzen die teamwerk bemoeilijken: demografische grenzen (de zilvervloot versus de jonkies), hiërarchische grenzen (samenwerken met je baas) enzovoort.

Om die moeilijkheden te overkomen, zijn teambuildings de manier bij uitstek. Maar de populariteit ervan neemt zienderogen af. Bedrijven plaatsen vraagtekens bij de return on investment, en er gebeuren weleens zaken die het daglicht niet mogen zien. Maar ook medewerkers, die steeds meer belang hechten aan een goede balans, vragen zich af of teambuildings wel een nuttige besteding van hun tijd zijn. Toch wel, tonen de onderzoekers Christina Lacerenza, Shannon Marlow, en Scott Tannenbaum aan. Teambuildings kunnen wel degelijk de vaardigheden van je team versterken. Maar helaas zal een etentje allicht niet volstaan om van je team een droomteam te maken.

Een etentje zal niet volstaan om van je team een droomteam te maken.

De effectiviteit van teambuilding hangt af van drie factoren. Ten eerste is het cruciaal dat iedereen de bedoelingen van de teambuilding begrijpt, en dat het voor het team duidelijk is waaraan precies moet worden gebouwd. Als je doel is onderlinge spanningen op te lossen, heeft het weinig zin te zeggen dat je een strategiesessie gaat doen. Benoem de olifant in de kamer vanaf het begin. Ten tweede moet tijdens een teambuilding ook ruimte zijn voor reflectie over wat niet goed loopt. En dat niet zomaar even tussen pot en pint, maar op een duidelijke en transparante manier. Door problemen niet te benoemen en met de mantel der liefde toe te dekken, creëer je alleen maar een valse harmonie, die het team later zuur kan opbreken. Ten slotte is het ook van belang afspraken te maken en te bespreken wie verantwoordelijk zal zijn voor welke acties, en mensen daar achteraf over aan te spreken.

Eigenlijk komt het erop neer dat je om een omelet te bakken, toch wat eieren moet breken. En omeletten bakken doet u misschien wel liever in de keuken, en niet in het restaurant.

De auteur is professor leadership en partner van de Vlerick Business School

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content