Team Belgium

In het Team Belgium trainen de beste amateurs samen met de nationale profs.

De Belgische golfsport viert zijn eerste verjaardag na de splitsing van de Koninklijke Belgische Golf Federatiein een Vlaamse Vereniging voor Golf en een Association Francophone de Golf. Nationaal voorzitter Raymond Kilian omschrijft deze operatie liever als “een aanpassing aan de normen die vandaag in België gelden”. Het was voor het Belgische golf een noodzaak om twee entiteiten te krijgen waar de achterban meer natuurlijke voeling mee zou hebben. De aanzet tot de opsplitsing van de federatie kwam uit Vlaanderen, waar de helft van de golfterreinen niet voldeed aan de administratieve voorwaarden om door het plan van ruimtelijke ordening te worden beschermd. Aan francofone kant bestaat dat probleem niet.

Kilian, sinds de vorige herfst lid van de Europese golfvereniging, is niet onverdeeld tevreden. “België is een klein golfland, terwijl er geen enkele reden is waarom dat zo zou moeten zijn. In afwachting van beterschap moeten we dus onszelf helpen. Gelukkig is de verstandhouding in onze sport uitstekend. Af en toe zijn er natuurlijk wel eens wrijvingen, bijvoorbeeld wanneer er over competities wordt gesproken. Vooral in de nationale ploeg knelt het schoentje, omdat er spelers van de drie federaties in zitten. Daarom richten we nu Team Belgium op: we willen de sport op het voorplan plaatsen en de politiek op de achtergrond dringen.”

Het nieuwe concept moet de beste spelers samenbrengen voor internationale toernooien. De drie partners gaan akkoord dat bondscoach Michel Vanmeerbeek het allemaal vanuit zijn filosofie zal organiseren. Het team overschrijdt zelfs communautaire grenzen, want de beste amateurs zullen in deze structuur samen met professionals als Nicolas Colsaerts, Nicolas Vanhootegem en Didier de Vooght kunnen trainen. Dat idee bestond al in onze buurlanden en zorgde er daar voor dat het niveau aanzienlijk steeg, niet alleen bij de elite, maar ook bij de amateurs en professionals.”

Natuurlijk kost dit initiatief geld en zal de federatie de profspelers betalen. “Als ze met onze amateurs willen trainen om die spelers beter te maken, dan mogen ze daarvoor betaald worden. Daarom hebben we trouwens een groepje sponsors,” zegt Kilian.

De federatie slaat nog andere nieuwe wegen in. Ze wil bijvoorbeeld een toernooi in de Challenge Tour organiseren. “Een absolute must,” vindt Kilian. “Wellicht kunnen we dat nog dit jaar voor elkaar krijgen. Zonder zo’n toernooi kan je onmogelijk een doeltreffend beleid voeren om het niveau van je spelers te verhogen. Onze jonge neoprofessionals zouden niet aan de bak komen, want zonder klassering moeten ze rekenen op wild cards om deel te nemen aan toernooien in het buitenland. En die toernooien geven alleen wild cards aan spelers van landen waar ook hun eigen spelers op wild cards kunnen rekenen.”

John Baete [{ssquf}]

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content