Te WAPen!

Bruno Leijnse Redacteur bij Trends

Thuisbankieren via de mobilofoon? Het kan nu al en het wordt nog veel makkelijker als het Wireless Access Protocol (WAP) in zwang komt: het draadloze Internet.

Het aantal gebruikers van draadloze informatie zal binnen de kortste keren sterk gaan groeien. Dat wordt al jaren voorspeld en we kunnen dat nog wel enige tijd veilig blijven herhalen. De realiteit is immers dat het aantal mobiele datacomgebruikers zeer beperkt blijft – vandaar ook het tegenvallende succes van mobiele dataspecialist Option International. De mogelijkheden en de meerwaarde van mobiele datacommunicatie zijn duidelijk nog te klein.

Maar er is verandering op komst. Om te beginnen op het gebied van bandbreedte. Het debiet van 9,6 kilobit per seconde, dat een GSM vandaag kan bieden, wordt in de Internet-wereld al enkele jaren als middeleeuws beschouwd. High Speed Circuit Switched Data ( HSCSD) en Global Packet Radio System ( GPRS) zullen debieten van respectievelijk 58 en 171 kilobit per seconde via GSM mogelijk maken. Beide technieken zijn productierijp, en kunnen binnen de kortste keren worden ingevoerd.

Draadloze toegang

Een andere zaak is het transmissieprotocol, dat bepaalt hoe de informatie over het draadloze kanaal wordt gestuurd. Hiervoor werd WAP, het Wireless Application Protocol, ontwikkeld. “WAP moet de inhouden van Internet en andere diensten toegankelijk maken voor draagbare telefoons en er bovendien voor zorgen dat de zaak werkt met om het even welke netwerktechnologie en eindapparatuur,” zegt Chuck Parrish, die executive vice-president is van Unwired Planet, dat een belangrijke rol heeft gespeeld bij de ontwikkeling van WAP. De WAP-standaard – versie 1.0 dateert van 30 april 1998 – is het werk van een platform met Nokia, Ericsson, Motorola, Unwired Planet en inmiddels een honderdtal andere GSM-leveranciers, computerfabrikanten, netwerkuitbaters, software-ontwikkelaars en serviceproviders. Nokia demonstreerde in februari op het wereldwijde GSM-congres in Cannes als eerste WAP op zijn nieuwe 7110 GSM. De inhoud kwam van CNN.

Bij WAP hoort een “gateway”, een software die de overgang maakt tussen het gewone Internet en de mobiele applicatie. De GSM-providers krijgen er daardoor een taak bij: ze worden in een klap ISP of Internet Service Provider, met of tegen hun zin.

De microbrowser

Maar met een norm alleen ben je nergens. Net zoals je pc een browser behoeft voor Internet-toegang, heeft een GSM een “microbrowser” nodig. Die bepaalt hoe de overgedragen informatie op het display komt. De hiervoor gebruikte taal heet Wireless Markup Language ( WML), naar analogie met haar evenknie op Internet, hypertext markup language ( html). Ze werd speciaal voor mobiele toepassingen bedacht, en heeft muis noch een compleet toetsenbord nodig.

Bijna alle fabrikanten kozen voor het product van pionier Unwired Planet. Concurrentie is er van Geoworks en van Symbian, de groep rond Nokia, Ericsson, Psion en Motorola, die een draadloze organiser bouwt rond Psions besturingssysteem Epoc.

En waar zit het verhaal?

Cruciale vraag is welke prangende diensten WAP dan wel zal leveren. Nieuws, weerbericht of financiële informatie zijn geen van alle de zogenaamde killer-applicaties die het succes van WAP gaan maken. WAP zal wel profiteren van de groei van universele boodschappendiensten, waarvan de Britse marktonderzoeker Ovum voorspelt dat er in 2002 zo’n 14 miljoen postbussen in gebruik zullen zijn. E-mails intikken op een GSM kan netelig lijken, maar twee technologieën weten daar raad mee. Enerzijds krijgen straks de meeste GSM’s T9-technologie mee (zie kader: Functies met weinig toetsen); aan de andere kant is dit natuurlijk gesneden koek voor spraaktechnologen à la Lernout & Hauspie Speech Products. De rekenkracht om spraaktechnologie niet alleen in een pc maar ook in een mobiele telefoon te stoppen, komt er aan in sneltreinvaart. Voor de netwerkuitbater is e-mail prachtig: hij heeft er niet eens een eigen gateway voor nodig…

Een andere toepassing

die WAP populair kan maken, is mobiel bankieren, een toepassing waar het Zaventemse FICS software voor heeft ontwikkeld (zie Trends, 3 juni, blz. 94). In Frankrijk biedt Cegetel sinds 26 maart de mogelijkheid rekeningstanden op te vragen via de mobiele telefoon. De volgende stap is klein en voor de hand liggend. E-commerce, waarbij je een product selecteert, bestelt, en meteen ook in één ruk betaalt via je zaktelefoon is korter bij dan ooit.

Het Franse Itineris voert op dit ogenblik tests uit waarbij enkele duizenden gebruikers, naast de ontvangst van het gebruikelijke aanbod van weer-, financiële en verkeersinformatie, naslagwerken zoals de gele gids kunnen raadplegen via hun GSM.

Nokia van zijn kant doet samen met Gemplus, Omnitel en Sonera mee aan een Europees Esprit 4-project. Het gaat hier om de zogenaamde pushdiensten. Hierbij is het niet de gebruiker die bepaalde informatie gaat oproepen. In de plaats daarvan bevat de SIM-kaart in de GSM een vrij gedetailleerd profiel van zijn baasje. Op basis van dit profiel ontvangt de ingeschakelde GSM autonoom informatie die interessant zou kunnen zijn voor de eigenaar. Het grote voordeel daarvan is dat die informatie, op het ogenblik dat ze nodig is, al kant en klaar beschikbaar is in de draagbare telefoon.

Tests starten

Inmiddels zijn de eerste WAP-GSM’s beschikbaar. Behalve de 7110 van Nokia zijn dat onder meer de One Touch Pocket van Alcatel, de Smart-Phone van Panasonic, en de S25 van Siemens (op de markt in augustus). Indirect doen Ericsson, via de MC128 (een Psion 5), en 3Com, met de PalmPilot III, mee. In de meeste landen wordt getest en geprobeerd. In en om Parijs is WAP-GSM sinds maart een feit via Cegetel/Alcatel en Itineris. In Duitsland is er sinds de CeBIT-beurs een aanbod met Mannesmann Mobilfunk als provider en RTL, SAT1 en een aantal kranten als inhoudleveranciers. Het Franse videospelenbedrijf In-Fusio stelt via WAP interactieve spelen ter beschikking. In het najaar zal ook T-Mobil starten met naar verluidt stratenplannen, vluchtinfo van Lufthansa en lokale restauranttips.

En België?

Proximus, dat een eigen server aanschafte, demonstreerde WAP op de telematicabeurs TMAB, half mei: zenden en ontvangen van e-mail, raadplegen van (telefoon-) gidsen, toegang tot het persagentschap Reuters, Lotto-uitslagen, zoekdiensten van Scoot en Flight Info van AdValvas. Bankverrrichtingen konden met Fortis. Proximus zou operationeel worden in het najaar. “UMTS en andere snelle transmissietechnieken laten nog wel even op zich wachten. We kunnen inmiddels niet passief toekijken,” zegt projectleider Peter Cuveele van Proximus. Mobistar wacht nog even af.

Dat er vanuit WAP iets moois groeit tussen Internet en de mobiele telefoon is duidelijk. Het einde is voorspelbaar: een absoluut draagbare en bloedsnelle Internet-terminal, met mogelijkheden voor alle denkbare communicatievormen. Een happy end, maar nog niet voor morgen.

www.wapforum.org

BRUNO LEIJNSE

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content