TE VEEL PEERDENPIETEN

Vlaanderen zit met een overschot aan veeartsen. Zelfs op de Gentse universiteit, die in Merelbeke 90 % van alle Vlaamse veeartsen opleidt, beseffen ze dat.

Vlaanderen telt momenteel 2700 dierenartsen en jaarlijks komen er nog zo’n 250 veedokters bij. Dat is té veel. Studenten diergeneeskunde moeten wel echte idealisten zijn. Voor de centen moeten ze het alvast niet doen. De Vlaamse dierenarts verdient immers gemiddeld 50.000 frank per maand, moet veel investeren én heeft weinig vakantie. Eén en ander moet blijken uit een enquête van Field Research in opdracht van de Vlaamse Dierenartsenvereniging ( VDV) onder 1000 Vlaamse dierenartsen.

Jonge dierenartsen hebben het uitermate moeilijk om een goeddraaiende praktijk uit te bouwen, zo blijkt uit de rondvraag. De reden is simpel : de voorbije twintig jaar is het aantal landbouwbedrijven sterk afgenomen, terwijl er geen evenredig werkaanbod ontstond in de huisdierensector. Nochtans zorgen de knuffelhondjes en de schootpoesjes voor maar liefst 56 % van alle werk van de Vlaamse dierenartsen. De meeste dierenartsen cumuleren : ze hebben een eigen praktijk maar trekken hun inkomen op via een opdracht als ambtenaar, in de industrie, als kunstmatig inseminator of via het Instituut voor Veterinaire Keuring. Heel wat Vlaamse pas afgestudeerde peerdenpieten wijkt echter uit naar het buitenland. Alleen al in Frankrijk zijn er momenteel zo’n 800 aan de slag ; niet zelden als goedkoop hulpje van een gevestigde practicus. Maar ook in Nederland, Groot-Brittannië en zelfs de Verenigde Staten zetten Vlaamse dierenartsen hun praktijk op.

Aan de Gentse universiteit, die enkele jaren geleden haar veeartsenij verhuisde naar een nieuw complex in Merelbeke, vraagt men zich al enige tijd af “waar we met al die dierenartsen naar toe moeten.” De Gentse universiteit, die 90 % van alle Vlaamse dierenartsen opleidt, heeft al enkele informele gesprekken met het ministerie van Onderwijs achter de rug en opteert voor een systeem waarbij studenten na hun eerste kandidatuur kunnen kiezen uit richtingen als biotechnologie, proefdieren, algemene diergeneeskunde. Nu blijken nog te veel studenten hun eerste kandidatuur diergeneeskunde aan te vatten met een romantisch Dokter Vlimmen-beeld. De realiteit ziet er onderwijl wel even anders uit.

DIERENARTSEN Vlaanderen heeft er op overschot.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content