TE DRUK BIJ DE DRUKKER

Aan de vooravond van zijn 75ste verjaardag hoopt de groep Tuerlinckx uit Averbode op een definitief fiat van de overheid voor de aanleg van een kmo-zone in Scherpenheuvel-Zichem. Komt de zone er niet, dan zoekt het bedrijf een andere oplossing.

“We staan klaar om met ultramoderne apparatuur de doorbraak van ons bedrijf te realiseren”, klinkt het bij gedelegeerd bestuurder Jan Tuerlinckx van de gelijknamige holding uit Averbode. “Tenminste: als de Vlaamse overheid ons – letterlijk – de ruimte geeft.”

Groep Tuerlinckx bestaat uit drukkerij-uitgeverij Tuerlinckx, drukkerij Nauwelaerts en het reclame- en prepressbureau ARS. De groep – in 1998 goed voor een geconsolideerde omzet van 600 miljoen frank – investeert 150 miljoen frank in een ultramoderne rotatiepers voor kranten en tijdschriften.

Jan Tuerlinckx: “We verwachten dankzij de nieuwe pers een omzetstijging met 15 tot 20% op korte termijn en een verfijning van de rentabiliteit. Deze investering is voor ons een must. Ons huidig machinepark kan de orders niet aan. Eén probleem: de nieuwe pers kan hier wegens plaatsgebrek niet behoorlijk draaien.”

De rotatiepers, aangekocht bij machinebouwer Goss, wordt gebouwd in de fabriek in Frankrijk. Met de leverancier werd overeengekomen dat de machine pas kan worden geplaatst vanaf januari 2000.

Drie jaar geleden besloot de groepTuerlinckx – wegens een nijpend tekort aan bedrijfsruimte in Averbode – een optie te nemen op industriegrond in Diest. Toen dit bekend werd, contacteerden de bestuurders van de fusiegemeente Scherpenheuvel-Zichem Jan Tuerlinckx. De burgemeester en het schepencollege wilden het vertrek van een van de grootste werkgevers van de fusiestad (er werken momenteel 120 mensen in de groep Tuerlinckx) verhinderen.

De fusiestad beloofde snel werk te maken van de creatie van een nieuwe kmo-zone in Messelbroek. De goedkeuring van het bijzonder plan van aanleg door de stad en de provincie liet niet lang op zich wachten. Maar drie jaar later ontbreekt nog steeds de handtekening van de minister van Ruimtelijke Ordening Steve Stevaert (SP).

“Ik sta er echt perplex van dat de overheid dit zo lang laat aanslepen”, zegt Jan Tuerlinckx hoofdschuddend. Of: liet aanslepen? Twee weken geleden kreeg Tuerlinckx een verlossend telefoontje van een kabinetsmedewerker. “Het dossier is principieel goedgekeurd. De hele bundel is nu opgestuurd naar de administratie. De handtekening van de minister is nu nog een formaliteit”, hoopt de ondernemer. “Dan kunnen we in het najaar eindelijk starten met de bouw van een gloednieuw bedrijfspand, een investering van nog eens 100 miljoen frank.”

Elke dag vertraging kost Tuerlinckx handenvol geld. “Onze concurrenten gaan met opdrachten aan de haal die wij moeten weigeren. Als er snel geen definitieve beslissing komt, zoeken we ons heil elders”, klinkt het vertwijfeld.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content