TAALDIVISIE NOVELL

De Amerikaanse specialist in netwerksoftware Novell polst diverse overnamekandidaten om zijn taalafdeling in Berchem – de Advanced Technology Division ( ATD) – te verkopen. Het taallabo, gespecialiseerd in software voor de controle van spelling en grammatica, telt zo’n 30 tot 40 gespecialiseerde werknemers. “De beslissing tot afsplitsing is nu officieel genomen bij Novell,” zegt Rudy Montigny, topman van de afdeling. “Ik hoop dat de zaak nog dit kwartaal wordt afgerond.”

Er liepen al langer geruchten dat Novell zijn Antwerpse divisie van de hand wilde doen. Zo gaf senior vice president Chris Stone van Novell eind 1997 in het vakblad DataNews al te kennen dat het hoge uitgavenpatroon van het taallabo niet meer paste in de strategie van het Amerikaanse softwarebedrijf. Novell boekte vorig jaar een verlies van 78 miljoen dollar op een omzet van 1 miljard dollar, en wil zich terugplooien op zijn kernactiviteiten.

“Een MBO (nvdr – management buy out) acht ik niet uitgesloten,” aldus Rudy Montigny. “Maar gezien de voorwaarden lijkt die kans me uiterst klein.” Er zouden zich zo’n tien tot vijftien kandidaten hebben aangemeld voor de overname bij het Novell-hoofdkwartier in Utah. Namen wil Montigny niet kwijt, maar hij ontkent niet dat er interesse is getoond door Lernout & Hauspie Speech Products ( LHSP). “We zijn voortdurend in contact met het Ieperse spraaktechnologiebedrijf. Zo maakt LHSP gebruik van ons meertalig semantisch netwerk, waarbij voor elk te vertalen woord betekenisrelaties met andere woorden in een databank worden opgezocht.”

Ook namen als IBM en Microsoft (dat in september 1997 een belang van 8% nam in LHSP) doen de ronde. Het taallabo van Rudy Montigny ontstond in 1988, na de splitsing van het softwarebedrijfje Softart. Toen ging de Belgische linguïst zelfstandig verder onder de naam Reference Software en werd zijn bedrijf in 1992 opgekocht door het toenmalige WordPerfect, dat twee jaar later op zijn beurt werd overgenomen door Novell. Taalexpertise is vandaag een niet te onderschatten troef in de uitbouw van (automatische) vertaal- en zoeksystemen op het Internet.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content