T/W op mensenmaat

Rockfestival Torhout/Werchter pakt de zaken dit jaar minder gigantesk aan. Maar kwaliteit is er nog meer dan genoeg.

Torhout/Werchter ’98 onderscheidt zich van de vorige edities vooral doordat het de bekendste bands op één dag heeft samengebracht. De andere helft van het weekend wordt dan gevuld met minder bekende namen, maar daarom geen mindere goden.

Dag 1 schotelt als naar gewoonte uiteenlopende muziekstijlen voor, zowel op het grote podium als in de Marquee-tent. Noisy-rock, rap, Brit-pop, dance en jungle volgen elkaar moeiteloos op. Richard Melville Hall – de man achter Moby – is zo’n figuur die niet vies is van het proeven van allerlei genres. Hij is voor de tweede keer te gast, al heeft hij sinds Animal Rights (’96) geen nieuw werk uitgebracht. Een verrassing – maar een aangename – is de komst van The Jon Spencer Blues Explosion. De ex-Pussy-Galore-leider, Jon Spencer, en zijn maten genieten een sterke live-reputatie. Hun opzwepende mix van trashy blues, punk, soul en rockabilly bezorgt het publiek gegarandeerd een overweldigend gevoel.

Headliner op het grote podium is Underworld, dat Reprazent zal vervangen en zodoende naast z’n reeds voorziene sessie een tweede set mag spelen op het festival. Wat meteen het dilemma van kiezen tussen de terzelfder tijd spelende Tindersticks en Underworld uit de wereld helpt.

In de Marquee gaat het er iets rustiger aan toe. De muziek van Eagle-Eye Cherry, Hooverphonic, Tindersticks, Ben Folds Five,… is niet bepaald rauw of wild. Ze zet veeleer aan tot vreedzaam heupwiegen. Skye Edwards, de zangeres van Morcheeba, zal er tevreden mee zijn; hun nieuwste cd Big Calm had als opzet de wereld wat zorgeloosheid bij te brengen. Skye’s jazzgekleurde stem werkt dan ook als een deugddoend briesje op een hete zomerdag.

Eén groot podium met 10 groepen is wat we op de hoofddag – boeiend, eigenzinnig, gevarieerd – mogen verwachten. Björk, Ben Harper en Therapy? zijn voor trouwe T/W-gangers geen onbekenden, en met de Evil Superstars als opener wordt meteen de juiste toon aangeslagen. De donkere trekjes in het werk van Nick Cave and the Bad Seeds, Garbage en Tori Amos laten je gemoedsrust niet onberoerd. Maar de opgewektheid van The Beastie Boys en Money Mark vormt een adekwaat tegengif. ‘s Avonds laat is het “bezinnen” geblazen met afsluiter The Verve. Toen die vijf jaar geleden in Brussel hun ding stonden te doen, had niemand hun huidige succes kunnen voorspellen. Wat vioolpartijen al niet kunnen veroorzaken. Gelukkig bleven ze het geestesverruimende gitaarspel van Nick McCabe trouw.

Goed nieuws voor de bezoekers van Werchter: de weide is uitgebreid met een 1 hectare grote boomgaard waar men kan verpozen – een ideale plek om het concert van Therapy? te doorstaan. T/W neemt weer wat menselijker proporties aan.

Torhout: 3 juli vanaf 16 uur, 4 juli vanaf 10 uur. Werchter: 4 juli vanaf 16 uur, 5 juli vanaf 10 uur.

MICHÈLE VANDEKERKHOVE

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content