Syngenta bijt van zich af

Afgelopen vrijdag hebben we de switch van Tubize naar Ablynx in de voorbeeldportefeuille kunnen doorvoeren. Tubize kunnen we na bijna twee jaar met afgerond 50 % verkopen. We hopen in die tijdsspanne met Ablynx minstens hetzelfde te kunnen doen.

Syngenta: beterschap

Het is duidelijk dat de bedrijfsleiding van Syngenta niet van plan is zich zonder slag of stoot te laten overnemen door zijn Amerikaanse concurrent Monsanto. Die heeft een vijandig bod lopen van 45 miljard USD of 41,7 miljard Zwitserse frank (CHF) om de Zwitserse specialist in gewasbescherming en zaden over te nemen. Omgerekend is dat 449 CHF per aandeel. Maar de Zwitsers willen nog altijd niet praten, laat staan in hun boeken laten kijken, ook al dringen enkele Syngenta-aandeelhouders daarop aan.

Het management voelt zich gesterkt door beter dan verwachte halfjaarcijfers. Die tonen volgens de bedrijfstop, samen met de beloftevolle pijplijn aan nieuwe producten, dat de gigant in gewasbescherming de Amerikanen niet nodig heeft om de komende jaren sterk te groeien. Bij constante wisselkoersen steeg de omzet met 3 %, terwijl tegen actuele wisselkoersen sprake is van een daling met 10 %, tot 7,63 miljard USD. De bedrijfskasstroom (ebitda) klom met 21 % bij constante wisselkoersen (-5 % met actuele wisselkoersen), tot 2 miljard USD. De winst per aandeel bedroeg 14,70 USD per aandeel.

In afwachting van nieuws rond het bod houden we onze positie aan (rating 2A). Ook in de wetenschap dat het met de resultaten opnieuw de goede richting uitgaat bij Syngenta.

LafargeHolcim: broodnodige fusie

LafargeHolcim, de fusie tussen het Franse Lafarge en het Zwitserse Holcim, is een feit. Maar op de beurs heeft de nieuwe, wereldwijde nummer één in cement een valse start genomen. Sinds de eerste notering in Parijs is de koers bijna dagelijks teruggevallen en zien we al een verlies van meer dan 10 %. De winst van onze belegging in Lafarge is daarmee al tenietgedaan. De resultaten in het tweede kwartaal van Holcim en Lafarge apart bleven onder de verwachtingen. Bij de Zwitsers kwam de bedrijfskasstroom (ebitda) 3 % onder de analistenconsensus uit, bij de Fransen was het zelfs 4 %. De fusieoperatie was duidelijk nodig.

Voor het tweede semester gaat de nieuwe fusiegroep de zeilen bijzetten. De investeringen worden verminderd met minstens 200 miljoen Zwitserse frank (CHF) en de groep wil minstens al 100 miljoen CHF synergie-effecten (kostenbesparingen) afleveren. Gezien de recente koerszwakte, ons geloof op lange termijn in het fusieproject en onze relatief beperkte positie, zullen we uitkijken om onze positie uit te breiden (rating 1B).

WE GELOVEN IN HET FUSIEPROJECT LAFARGEHOLCIM.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content