Symbool van het Nieuwe Wallonië

P ierre Mottet eiste eind september 2003 de “uitroeping van de noodtoestand” in Wallonië. “Elke dag verliest Wallonië producerende bedrijven,” riep de voorzitter van Agoria Wallonie.

De groep die hijzelf leidt, Ion Beam Applications (IBA), blijft assembleren in Louvain-la-Neuve, maar zei vorige week haar afdeling ‘Sterilisatie & Ionisatie’ te verkopen aan investeringsfondsen van de Britse verzekeraar Prudential. Voor 255 miljoen euro cash ziet IBA de helft van zijn 1800 personeelsleden en meer dan 60 procent van zijn omzet vertrekken. Meteen plooit een van de symbolen van het nieuwe Wallonië zich terug op zijn oorspronkelijke activiteit: de productie van deeltjesversnellers en radio-isotopen.

Handelsingenieur Pierre Mottet is net als Charles Picqué of FrançoisXavierdeDonnéa een ‘product’ van het Institut d’Administration et Gestion (IAG) van de Université Catholique de Louvain (UCL). Dat is de katholieke tegenhanger van de veel bekendere Ecole de Commerce Solvay van de ULB. Mottet, uit een Naamse familie maar nu woonachtig in Brussel, maakte er meteen gebruik van de mogelijkheid om binnen de IAG-opleiding een MBA-cursus in Londen te gaan volgen ( University of Western Ontario).

Pierre Mottet studeert er af in 1984 en gaat drie jaar als sales engineer in de afdeling Information Network Services van IBM werken. Hij “verveelt” er zich een beetje, laat hij zich later in de pers ontvallen. Te veel regeltjes, vindt hij. Wat hem niet belet om zowel in 1985 als in 1986 de IBM Marketing Excellence Award te veroveren.

In dat laatste jaar start in Louvain-la-Neuve het hoofd van het Centre de Recherche du Cyclotron (deeltjesversneller) van de UCL – gesteund door de universiteit, het Waalse Gewest en het Institut des Radioéléments (IRE) – met vier interims een unieke spin-off, Ion Beam Applications. Yves Jongen (57), die al op zijn 23ste verantwoordelijk was geworden voor de nieuwe cyclotron van de UCL, ziet een markt voor industriële deeltjesversnellers die radio-isotopen zouden leveren voor medische beeldvorming, een industrie in volle groei. Jongen schat de wereldmarkt op vier apparaten per jaar. De grote spelers zijn niet geïnteresseerd. Op zoek naar een topverkoper, vraagt Jongen aan twee bevriende UCL-professoren om een lijst te maken van hun meest briljante studenten van de laatste jaren. Pierre Mottet staat twee keer op kop.

Zo begint een van de zeldzame langdurige co-managementrelaties in het Belgische bedrijfsleven. Jongen en Mottet zijn beiden gedelegeerd bestuurder, al draagt stichter Yves Jongen (56) de titel van chief research officer en Pierre Mottet (42) die van chief executive officer. De een is verantwoordelijk voor de ontwikkeling van nieuwe producten, de ander voor financiering en commercialisering. Hun kantoren grenzen aan elkaar. “Ik zou ons niet echt een getrouwd koppel noemen, maar het heeft er veel van weg,” vertelde Yves Jongen in 1999 aan ons zusterblad Tendances. “Yves wil soms meer risico’s nemen,” zei Pierre Mottet. “Ik probeer marktgerichter te denken.”

De duo-regeling houdt stand tot IBA in januari 2000 nog eens naar de beurs trekt (tegen 46 euro per aandeel) en Jean-Claude Delobel, voormalig algemeen directeur van de groep Cockerill-Sambre, als chief operating officer wordt ingehaald. Delobel, die spoedig chief executive officer wordt, moet meer structuur brengen in de vennootschap, die dan een reeks acquisities achter de rug heeft en meer en meer Amerikaans begint te ogen. Twee jaar later stapt Delobel even plots op als hij gekomen is en Pierre Mottet wordt weer chief executive officer.

Het sterkst is Pierre Mottet als hij (in tandem met de technische bolleboos Yves Jongen) financiers moet overtuigen. In 1993 weet hij een drietal durfkapitalisten te overhalen om IBA geld toe te vertrouwen voor een nieuwe, revolutionaire productlijn – protontherapie. Een risicovol project. De machines kosten geïnstalleerd in de orde van 25 miljoen euro en IBA zou uiteindelijk acht jaar nodig hebben om zijn eerste exemplaar door de Amerikaanse Food and Drug Administration goedgekeurd te zien. Als in 1997 de investeerders willen uitstappen, organiseert Mottet een management buy-out met de hulp van BBL (nu ING). Aan Tenet, een Amerikaanse ziekenhuisketen die meerdere protontherapiemachines wil bestellen, verkoopt hij 15 % van het kapitaal. In juni 1998 trekt IBA dan naar de beurs (17,85 miljoen euro) en tankt nog eens bij in 1999 (4,85 miljoen euro) en 2000 (170 miljoen euro).

Die laatste introductie gebeurde tegen 46 euro, op de top van de markt en veel plezier zouden de investeerders er niet aan hebben. Nadat Tenet zich half 2000 terugtrekt, ontstaat er op een presentatie voor analisten twijfel over de protontherapie. Het aandeel crasht.

“Pierre Mottet is erg cool,” zegt Guy Legrand, die voor Cash jarenlang het aandeel volgde. “Op aandeelhoudersvergaderingen, terwijl het aandeel instortte, kon hij met grote koelbloedigheid blijven uitleggen waarom het allemaal niet zo erg was.”

Over de jaren heen is Pierre Mottet – de Manager de l’Année 1997 van ons zusterblad Tendances – een spilfiguur in het Waalse bedrijfsleven geworden. Zijn holding Saint-Denis – 31 miljoen euro aan activa eind 2002 – houdt een getrapt belang in IBA aan, maar behoort ook bij de oprichters van E-Capital Management, een investeringsfonds waarvan Diego du Monceau, ex- GIB, onafhankelijk bestuurder bij IBA, voorzitter van het managementcomité is.

Uiteraard heeft Pierre Mottet goede relaties in de medische wereld. Een van de belangrijkste is Jean Stéphenne, president en algemeen directeur van GlaxoSmithKline in België, voormalig voorzitter van de Waalse werkgeversvereniging Union Wallonne des Entreprises ( UWE) en sinds vorig jaar bestuurder bij Groep Brussel Lambert van Albert Frère.

Mooi aan de verkoop van de Sterilisatie & Ionisatie-afdeling is dat IBA nu, na een jaar met een recordnettoverlies van bijna 124 miljoen euro, schuldenvrij is en nog zowat 100 miljoen aan beschikbare cash overhoudt. “Een nieuwe start,” noemt Pierre Mottet het. Bruno Leijnse

Bruno Leijnse

“Pierre Mottet is cool. Terwijl het aandeel crasht, kan hij koelbloedig blijven uitleggen waarom het allemaal niet zo erg is.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content