SWISSAIR DUMPT SABENA

De Belgische regering ging onmiddellijk in spoedberaad en onderzocht de mogelijkheid van een overbruggingskrediet. …

De Belgische regering ging onmiddellijk in spoedberaad en onderzocht de mogelijkheid van een overbruggingskrediet. Het is nog afwachten of Europa zijn goedkeuring geeft. Deze week moesten de Belgische staat en Swissair, de twee hoofdaandeelhouders van Sabena, een kapitaalverhoging met 220 miljoen euro doorvoeren. Het gaat om een eerste schijf van de in totaal 430 miljoen euro, waarvan 258 miljoen op rekening van Swissair. Die maatschappij moest echter zelf bescherming vragen tegen haar schuldeisers. Nu gaat Swissair-dochter Crossair, met de steun van de banken UBS en Crédit Suisse, het noodlijdende moederbedrijf gedeeltelijk overnemen. De buitenlandse participaties, zoals Sabena, horen daar echter niet bij. België dreigt met schadeclaims.

Afgelopen maandag vond er ook een ontmoeting plaats tussen Fred Chaffart, voorzitter van de raad van bestuur van Sabena, en de piloten van de Belgian Cockpit Association ( BeCA, zie blz. 186). De piloten waren toen aan hun vierde stakingsdag op rij toe. Het gesprek leverde weinig concreets op. Na de bekendmaking van het gerechtelijk akkoord van de Zwitsers schortten de piloten hun acties voor 24 uur op. Zij eisen de verwerping van het plan- Müller en het ontslag van gedelegeerd bestuurder Christoph Müller.

Eerder vorige week waren de vakbonden en de directie na een marathonvergadering op woensdagmorgen 26 september tot een akkoord gekomen. Daarvoor was wel een demarche van federaal minister van Tewerkstelling Laurette Onkelinx (PS) nodig, die een gunstige uitstapregeling voorzag voor een honderdtal werknemers. Er werd ook overeengekomen dat het personeel zich kan uitspreken over het sociaal plan. Alleen lijkt het erop dat dit referendum een maat voor niks zal zijn. Een raad van bestuur werd aangekondigd voor woensdag 3 oktober. Naar alle waarschijnlijkheid gaat Sabena zelf een gerechtelijk akkoord aanvragen, om op die manier bescherming te hebben tegen haar schuldeisers.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content