SWINGENDE BIET

Het bedrijf met de zoetste toegevoegde waarde : de Veurnse Suikerfabriek.

Met twee miljard aan omzet en zo’n 100 werknemers, scoort de Veurnse NV Suikerfabriek niet slecht in de lokale “top” van bedrijven. Per jaar worden hier, in de Westhoek, zo’n 500.000 ton suikerbieten verwerkt tot kristalsuiker (het leeuwendeel) en de bijproducten pulp, melasse of schuimaarde. Met uitzondering van de kristalsuiker (vooral bestemd voor de voedingsindustrie), wordt de cirkel tussen de NV Suikerfabriek en zijn aanvoerders (de landbouw) aardig gesloten. Zo’n 2000 landbouwers uit de “Grote Westhoek” streek Ieper-Veurne brengen de grondstoffen aan, en krijgen later, na uitloging van de suiker, de bijproducten terug.

Die NV Suikerfabriek is een dochter van Tiense Suiker en sinds 1989 dus ook van het Duitse megaconcern Südzucker. “Met onze kristalsuiker boren we voor vijftig procent de internationale markt aan, en voor vijftig procent de Belgische markt,” zegt directeur Etienne Lefevere. “In het buitenland werken we met internationaal opererende makelaars, zodat we zelf niet altijd weten waar onze producten precies belanden. Maar één ding is zeker : ze bereiken alle uithoeken van de wereld.”

Er is de voorbije jaren aardig wat geïnvesteerd in de suikerfabriek. Gemiddeld 50 à 60 miljoen frank per jaar, voor ecologische doeleinden, maar ook voor kwaliteitsverbetering en modernisering. In Europa heerst momenteel lang geen suikertekort, wel een overschot. Ons werelddeel neemt 14 procent van de wereldproductie voor zijn rekening, en de Suikerfabriek van Veurne draagt daaraan jaarlijks 70 tot 75.000 ton kristalsuiker bij. “De Europese suikerpolitiek is nochtans een nuloperatie,” stelt directeur Lefevere. “Het kost Europa niets, omdat wij, de industrie én de bietenplanters, zelf ook de financiële lasten van de uitvoer buiten de EU dragen. De industrie is alvast tevreden omdat Europa zorgt voor een gewaarborgd prijsniveau én voor kwaliteit en absolute beschikbaarheid op de markt.”

Het personeelsbestand van de Westvlaamse dochter van Tiense Suiker is de voorbije jaren vrij stabiel gebleven. Als het hoogseizoen er aankomt (de bietencampagne begint traditioneel op de eerste dinsdag van oktober), wordt wel een beroep gedaan op een veertigtal seizoenarbeiders. Omdat de suikerbieten over de weg worden aangevoerd, treft de suikerfabriek in Veurne op dat moment ook een batterij “verkeersmaatregelen” om zo weinig mogelijk hinder te bezorgen aan de buren.

ETIENNE LEFEVERE (NV SUIKERFABRIEK) Goede verstandhouding tussen industrie en Europa.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content