Supermama

Juli Inkster: moeder van twee kinderen én winnares van de US Open.

Juli Inkster (38) is een bijzondere vrouw. De Amerikaanse sleepte in West Point (Mississippi) de overwinning in de wacht van de US Open. Als beloning mocht ze 315.000 dollar mee naar huis nemen, het grootste bedrag aan prijzengeld in de geschiedenis van de golfsport voor vrouwen. Bovendien behaalde ze de laagste score van alle 54 US Opens voor vrouwen die totnogtoe werden gehouden: 16 onder een totale par van 272. De vorige records stonden op naam van Alison Nicholas (16 onder 274 in 1997) en Annika Sörenstam (8 onder 272 in 1995). Merkwaardig is ook dat de profspeelster moeder is van een zoontje van negen en een dochtertje van vijf. Een combinatie die niet meteen voor de hand ligt.

“Het is inderdaad zwaar om de ‘jobs’ van profspeelster en moeder te combineren,” geeft Inkster toe. “Het is veel makkelijker om aan birdies te denken dan aan de luiers van de kinderen. Maar kom, ik vis niet naar complimentjes, want ik doe precies wat ik wil: golfen én moeder zijn.”

In West Point is ze daar ook uitstekend in geslaagd. “Ik ben blij dat alles zo goed is verlopen: mijn swing, mijn approaches, mijn putting.” Inkster overwon moeiteloos alle obstakels, zoals die barslechte ondergrond in de bunker van hole nummer 7, een par 3, waardoor ze in eerste instantie tot een bogey veroordeeld leek te zijn. “Maar toen herinnerde ik me een truc van Meg Mallon: een heel grote swing maken, maar deze stoppen op de bal – hoewel men altijd zegt dat je nooit je beweging mag stoppen als je in het zand speelt. Het werkte en ik bleef onder par: de bal stopte op een paar centimeter voor de hole.”

Juli Inkster is in Europa nog niet erg bekend. In de Verenigde Staten daarentegen is ze een echte ster. Eerder won ze er al drie kampioenschappen voor amateurs en twee grote toernooien. En dit jaar alleen al mocht ze drie overwinningen op haar naam schrijven, wat haar totaal op twintig brengt. “Al die mediabelangstelling heeft ook positieve gevolgen,” grapt ze. “Mijn man Brian, bijvoorbeeld, heeft me beloofd een week lang de afwas te doen. Brian is head-pro van een club en steunt me geweldig, ook al heeft mijn golfcarrière soms verregaande gevolgen voor ons gezinsleven. We gaan bijvoorbeeld bijna nooit op vakantie. En het gebeurt vaak dat de kinderen me twee weken vergezellen op een toernooi. Zonder hun papa.”

JOHN BAETE

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content