Succesvolle Belgische handelsmissie naar Vietnam

De Belgische handelsmissie naar Vietnam was erg succesvol: prins Filip stond daar elke dag in de krant. Wat zien onze bedrijven in dit land?

Vietnam

De missie van prins Filip in Vietnam eerder deze maand is een nietszeggende gebeurtenis voor veel Belgen. De Vietnamezen daarentegen lustten er wel pap van. Elke dag stond onze prins op de voorpagina van de kranten. “Dat de missie werd geleid door een kroonprins betekent in een land als Vietnam een belangrijk extraatje.”

Fortis tekende een kaderakkoord met een aantal Vietnamese banken en weefgetouwenbouwer Picanol mag 150 weefgetouwen leveren aan 8 March Textile Company. Ook werden de nieuwe gebouwen van de voedingsgroep Puratos ingehuldigd en werd de Belgian Chamber of Commerce boven de doopvont gehouden.

Is Vietnam dan zo belangrijk voor ons land? “Vietnam wordt in 2005 normaal lid van de Wereldhandelsorganisatie,” zegt René Vertonghen van het Vietnamese reisbureau Golden Tortoise Trade and Travel Company. “Bovendien begint Asean, de vereniging van Zuidoost-Aziatische landen, steeds meer te lijken op de Europese Unie.” Dominique Michel, secretaris-generaal van de werkgeversfederatie Agoria, wil er ook op tijd bij zijn. “Vietnam is nu nog een grote uitvoerder van textiel, maar zal op termijn uitgroeien tot een belangrijke exporteur van elektronische producten. En die expansie zal voor onze leden grote opportuniteiten opleveren.”

Maar werken in Vietnam is niet makkelijk. Filip Martens van de Antwerpse havenontwikkelaar Ipem weet er alles van. “Je moet geduld hebben. Ons viersterrenhotel in Haiphong maakt nu eindelijk winst.” Problemen in het land blijven de logge bureaucratie en door de snel wijzigende wetgeving ontstaan netelige situaties. Ook de wijdverspreide corruptie drukt op de winstmarges en de expansie.

Michel Goetghebeur, die in Vietnam het reisbureau GGB Travel opricht, wijst op de economische groei dit jaar: 6,8 %. “Hier in Ho Chi Minhstad zijn in de periode 2000-2001 zo’n 6000 internetcafés uit de grond gestampt, die van ‘s morgens tot middernacht stampvol zitten. En wees gerust: ze weten perfect met webcams om te gaan.”Willy Van Damme

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content