Subtiel valsspelen

In de eerste 22 maanden als Amerikaans president speelde Donald Trump 149 rondjes golf. Dat is één partijtje elke vier dagen. Amerikaanse presidenten zijn verwoede golfspelers. Barack Obama en George Bush sr. waren gebeten door het spel. Maar Donald Trump is een apart geval. Niet alleen omdat hij de eigenaar van veertien golfcourses is. Ook omdat hij op een zeer hoog niveau speelt. Trump beweert dat hij achttien clubkampioenschappen won en dat zijn handicap amper 2,8 bedraagt. Dat is bijna even goed als een professionele golfer.

Rick Reilly, de legendarische journalist van Sports Illustrated, ging op onderzoek uit en kwam tot de conclusie dat Trump meer dan eens een loopje met de waarheid nam. In Commander in cheat legt hij uit hoe de president zijn eigen prestaties opklopte. Zo ligt zijn echte golfhandicap volgens enkele kampioenen, onder wie Tiger Woods, een stuk hoger: rond 12 tot 13. Vanwaar dat verschil? Trump geeft de slechtste resultaten gewoon niet door, waardoor zijn handicap laag blijft.

Rick Reilly, Commander in cheat.  How golf explains Trump, Headline,  2019, 244 blz., 15 euro
Rick Reilly, Commander in cheat. How golf explains Trump, Headline, 2019, 244 blz., 15 euro

Trump is ook niet achttien keer clubkampioen geworden. Hij won wel meermaals het kampioenschap van de super seniors, de zestigplussers. Bovendien riep hij zichzelf uit tot kampioen van een aantal van zijn net geopende golfclubs door gewoon als eerste en enige een ronde te spelen zonder tegenstanders.

Reilly vertelt dat allemaal met een stevige portie humor. Het boek wordt pas echt hilarisch wanneer hij beschrijft hoe Trump zich op het golfterrein gedraagt. Hij speelt op een subtiele manier vals, wat niet zo moeilijk is aangezien je als speler je eigen scheidsrechter bent. Wanneer Trump het balletje in een vijver slaat, dan snelt hij met de golfcart te plaatse en gooit hij een bal op de fairway. Wanneer zijn medespelers hem zeggen dat de bal toch in het water lag, antwoordt Trump: “Het zullen de getijden zijn.”

Is het valsspelen van een Amerikaanse president wel een boek waard, kan je je afvragen. Ja, schrijft Reilly. “Om iemand echt te leren kennen, dan moet je een partijtje golf met hem spelen”, zei de Britse auteur P.G. Wodehouse ooit. Het gedrag van Trump tijdens het spel toont volgens Reilly hoe hij in het echte leven is: iemand die vindt dat de anderen de regels moeten volgen terwijl ze voor hem niet gelden. Zo leidt hij ook de Verenigde Staten.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content