STYLE. PODIUM

Een swingende zomer

Aan muziekfestivalletjes is er tijdens het weekend van 8 en 9 juli geen gebrek. Van Zevergem tot Zwevegem, van rock tot jazz… Op zowat elke Belgische weide zullen de klanken rijkelijk stromen.

Jawel, er zijn nog mensen met zelfkennis. In het anders zo lieflijke Zevergem bijvoorbeeld wordt dit weekend Zeverrock georganizeerd. Soulwax, Burma Shave, Soapstone en Arno & The Subrovnicks zullen er op 8 juli in een tent ten dans spelen. Voor meer inlichtingen over Zeverrock kunt u terecht op het telefoonnummer (09) 282.43.16. Zelf hadden we aanvankelijk voor Schepdaal geopteerd, waar dit weekend onder de onovertroffen naam Jospop een festivalletje werd aangekondigd. Maar de organizatoren hebben zelfs hun telefoon laten elimineren. Dan maar liever naar het Cactus Festival in Brugge, waar vrijdag vanaf 18 u.30 MC 900 FT Jesus en Bootsy Collins in het Minnewaterpark zullen spelen. Zaterdag staan vanaf 14 u. Little Axe, Michelle Shocked, Tony Joe White, Flowers for Breakfast en Lee Scratch Perry geprogrammeerd. Zondag zullen, eveneens vanaf 14 u., Cheb Mami, Salif Keita en Les Gitans du Rajatshan aantreden. (tel. (050) 33.20.14.) Laatstgenoemde groepen staan een dag eerder trouwens ook al op de affiche van het veelkleurige Couleur Café Festival, dat het hele weekend lang in de gebouwen van de Brusselse Thurn & Taxi’s plaatsvindt. Zullen op 6, 7 en 8 juli onder meer spelen : Positive Black Soul, Panache Culture en MC Solaar, de Neville Brothers en Terence Trent D’Arby. (tel. (02) 218.21.07.) Men kan ook naar Zwemdockrock in Lummen, waar naar verluidt The Ramones hun laatste toernee zouden spelen. (tel. (013) 53.12.91.) Maar de grote klapper is dit weekend natuurlijk Dour Festival, Walloniës grootste festival. Er wordt op drie podia gespeeld. Op 7 juli heeft men onder meer de keuze uit Burma Shave, Mercury Rev, Miranda Sex Garden, Eat Static en Shudder to Think. Op 8 juli kan men zich door Biohazard, Paradise Lost, Dog Eat Dog, Channel Zero, Dub War en het Massilia Sound System laten verwennen. Voor 9 juli worden dEUS, Clawfinger, Public Enemy, The Ramones, Shed Seven en Heather Nova geannonceerd. (tel. (065) 63.10.54.) Rustiger zielen kunnen naar Brosella Folk & Jazz Festival. Op 8 juli is er de folk met Jan Hautekiet en zijn Eikels. Op 9 juli is er de jazz met de Marc Lelangue & Philippe Catherine Blues Band en de Elvin Jones’ Jazz Machine. (tel. (02) 252.31.73.) Wie er nog niet genoeg van heeft, kan dit weekend overigens ook nog naar Biko Rock in Zwevegem-Moen (tel. (056) 64.75.37.), Klinkende Munt in Brussel (tel. (02) 513.82.90.), het Rock & Blues Festival in Gistel (tel. (050) 31.44.23.), Summerdrome 95 in de Brusselse Ancienne Belgique en het Sjock Festival in het sportcentrum De Poeyelhei in Gierle (tel. (014) 55.58.06.).

MAX BORKA

Philippe Catherine Belgische jazzlegende op het Brosella Folk & Jazz Festival.

JAN FABRE

De jaarlijkse zomerhappening van Watou, die loopt van 8 juli tot 3 september, staat in het teken van Jan Fabre.

De “bic-artiest” geeft een overzicht van 15 jaar kreativiteit, aan de hand van 21 installaties.

De expositie “Dichters rond de beeldende kunstenaar Jan Fabre, 3 x 7 kamers, 3 x 7 gedichten” loopt langsheen een circuit van twee kilometer, uitgespreid over het hele dorp.

Het werk van Jan Fabre wordt omkaderd met poëzie van zeven gestorven auteurs, zeven oudere en zeven jongere dichters. Onder hen : Hugo Claus, Gerrit Achterberg, Maurice Maeterlinck, Hadewych, Karel Van de Woestijne, Paul Van Ostaijen en Guido Gezelle.

Een interessante konfrontatie tussen de “lyrische” beeldende kunst van Fabre en de “echte” lyriek.

DE AFVALBARON

Tot 10 september loopt in het Musée Royal de Mariemont in Morlanwelz een tentoonstelling rond het werk van de Franse kunstenaar Arman. Honderden werken uit de periode 1955-1995 werden samengebracht in het Koninklijk Museum, alsook in de tuinen van de plaatselijke Tuinbouwschool.

Arman Fernandez werd in 1928 in Marseille geboren. Zijn eerste abstrakte schilderijen staan onder invloed van Jackson Pollock en de Staël.

In 1959 schakelde hij echter over naar het objekt en creëerde zijn beroemd geworden “Accumulations” (komposities in een glazen doos), “Poubelles” (samengesteld uit voorwerpen die hij op vuilnisbelten verzamelde) en “Colères” (waarin hij de dingen grondig vernielt door ze stuk te slaan, te verbranden, te versnijden).

Dat alles en nog veel meer is te bewonderen in een merkwaardig overzicht, ter gelegenheid van de 75ste verjaardag van de Provinciale Scholen voor Techniek en Tuinbouw van Mariemont-Chapelle.

tel. (064) 22.13.34.

Arman Colères.

TELEX

Tot 17 september is in het Antwerpse Hessenhuis een tentoonstelling te bekijken over Roemeense Schilderkunst van 1800 tot 1940.

Een tweehonderdtal kunstwerken van 42 artiesten zijn tentoongesteld.

tel. (03) 232.84.28.

In de Galerij van de Kredietbank in Brussel loopt tot 13 augustus een tentoonstelling Venster op Taiwan, met foto’s van Mark De Fraeye.

tel. (02) 546.57.02.

In de maanden juli en augustus organizeert de vzw Divers 68 zomerse koncerten in verschillende lokaties : Parkkoncerten in Aalst (op maandagavond), Walburgkoncerten Sint-Niklaas (dinsdag), Parkavonden Schilde (woensdag), Vestkoncerten Lier en Kaperkoncerten Hasselt (donderdag), Tuinkoncerten Geel (vrijdag). Van 8 tot 16 juli zijn er de Sint-Niklase Feesten en op zondag 6 augustus wordt Zomerklassiek Schilde ’95 gehouden.

tel. (03) 353.19.00.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content