CHAMPAGNE
...

CHAMPAGNEVoor het tweede opeenvolgende jaar organizeert de Kring van Grote Champagnemerken een partnership-aktie, die de grote champagnemerken en de aangesloten restauranthouders nauwer met elkaar moet verbinden. De aktie is bedoeld om het champagneplezier toegankelijk te maken voor een groter publiek, en om het verbruik van champagne in de restaurants een nieuwe impuls te geven. De restaurateurs verbinden zich ertoe op hun wijnkaart permanent een reeks grote champagnemerken aan te bieden tegen betaalbare prijzen. Daartoe krijgen ze "bruts" zonder jaartal aangeboden met een aanbevolen verkoopprijs van 1800 tot 2400 frank.Inlichtingen : Marketing Power Rapp & Collins, Kroonlaan 340 in 1050 Brussel, tel. (02) 646.71.00.VERNIEUWDHet Alfa Congress Hotel in Antwerpen werd onlangs volledig gerenoveerd. De 66 kamers en de bijbehorende badkamers werden opnieuw ingericht en uitgerust met onder meer airconditioning, kleuren-tv met 30 kanalen (waaronder FilmNet), telefoon met "direct-dial", ligbad en haardroger. Op het gelijkvloers kregen de lobby, de lounge en de bar een nieuw uiterlijk en ook de vergaderzalen werden in een fris kleedje gestoken.Alfa Congress Hotel, Plantin en Moretuslei 136 in 2018 Antwerpen. Introduktieprijzen tot eind 1995 : 2500 frank voor single of double (zonder ontbijt). Inlichtingen via tel. (03) 235.30.00 of gratis via het Alfa-Supranational reserveringskantoor, tel. (0800) 145.96.TOSCANECulinair journalist Onno H. Kleyn woonde een jaar in een oud dorpje in Toscane en schreef een dagboek over de mensen, de streek en de keuken. Marly Hendricks zorgde voor de illustraties. Het boekje "Ciao, Toscane" is bestemd voor levenskunstenaars die hun hart verpand hebben aan de heuvels en cypressen van Toscane.Onno H. Kleyn : Ciao, Toscane - culinaire belevenissen op het Italiaanse platteland ; uitgeverij Culinaire Boekerij, 111 blz., 495 fr.KINDERENBar en grill Henry J. Bean's in het Radisson SAS Hotel Brussels is vooral op vrijdag- en zaterdagavond erg populair bij jongeren. Als zaterdagnacht in de kleine uurtjes de allerlaatste tiener de deur uit is, wordt de boel grondig opgeruimd. Op zondag van 11 u.30 tot 15 u.30 is het immers Kids' Day in Henry J. Bean's : met klowns en ballonnen, met tekenfilms en een Lego-tafel. De kinderen eten voor slechts 295 frank. De ouders kunnen kiezen uit een spijskaart met Amerikaanse gerechten zoals nachos, hamburgers en spare ribs.Henry J. Bean's, Radissin SAS Hotel, Warmoesberg 40 in 1000 Brussel, tel. (02) 219.28.28.PENSIOENRené en Yvonne Kobs hebben hun eethuis Sermon in Brussel overgelaten aan een Gentse zakenman, die Philippe Willems in dienst nam als keukenchef. Philippe komt van het inmiddels gesloten restaurant Apicius in Gent. René Kobs heeft 43 jaar aan het fornuis gestaan, waarvan 26 jaar in de Sermon.Restaurant Sermon, J. Sermonlaan 91 in 1090 Brussel, tel. (02) 426.89.35.Hoogst ongewoonBij de excentrieke Boxy-brothers in Kortrijk worden originele en buitengewoon smakelijke bereidingen geserveerd in een artistiek decor.Toen de kunstminnende en lichtelijk eigenzinnige tweelingbroers Kristof en Stefan Boxy op 21-jarige leeftijd begonnen met een bescheiden eethuisje in het centrum van Kortrijk, lachten de kollega's een beetje smalend omdat het er behoorlijk excentriek toeging. De Boxy-brothers trokken zich daar echter niks van aan en gingen gewoon door met ongewoon doen. Inmiddels behoort restaurant Boxy's tot de gastronomische top van Vlaanderen.Vier jaar geleden verhuisden de broers hun potten en pannen naar een groot aristokratisch pand met een bakstenen gevel die 's avonds sfeervol verlicht is. De ijzeren deur wordt geopend door een onzichtbare hand ; binnen wachten smaakvol gedekoreerde vertrekken met parketvloeren, stijlvolle meubels en opvallende kunstwerken van Frank Stella, Giglioli en de fotorealist Tom Blackwell.Aanvankelijk wisselden Stefan en Kristof elkaar af in de keuken en de zaal. Door de treffende gelijkenis tussen de twee broers wisten de klanten echter nooit met wie van beiden ze te doen hadden ; daarom is Stefan chef-kok geworden, terwijl Kristof zich bezighoudt met de ontvangst van de gasten en met de florerende traiteurdienst.Wij genoten het aperitief bij de haard in het trapportaal, en kregen daarbij een praline van in filodeeg verpakte bloedworst. Onze keuze viel op het menu (3100 frank, wijnen inbegrepen), dat begon met een in vorm opgebouwd hapje van zelf gerookte zalm met roerei.Als eerste voorgerecht verscheen een verrassende bereiding van malse eendemaag, geroosterde paprika en tomaten, met als saus een prachtige schaaldierenolie. De tweede gang was een buitenissige bereiding van sint-jakobsschelpen, die ongekruid en door de natuur gezoet op tafel kwamen met gekonfijte kweeperen en een karamelachtige saus van aceto balsamico, biergelei en kardemom.Daarna volgden warme oesters in een dikke joghurtsaus, met een versiering van gefriteerde kervelwortel. Het hoofdgerecht bestond uit kort gebraden reenootjes die opgediend werden met wilde paddestoelen, gebakken algen en een plakje ganzelever. De memorabele maaltijd werd besloten door een "en papillote" verpakte peer met pijnappelpitten, gekoelde chocolademousse, Banyulswijn en amandelcrème.Boxy's wordt vooral bezocht door kunstenaars en beoefenaars van vrije beroepen. Met zijn artistiek decor en zijn avantgardistische keuken weet dit eethuis zelfs de meest verwende lekkerbekken te verbazen.PIETER VAN DOVERENKristof en Stefan Boxy Eigenzinnige tweelingbroers brengen een avantgardistische keuken in een artistiek decor.