Stuk/Klapstuk

Het Leuvense kunstencentrum Stuk ondergaat dit seizoen een grondige facelift. Eerst was er een structuurwijziging, die met een naamsverandering gepaard ging. Op 1 juli vorig jaar fuseerden kunstencentrum Stuc en dansorganisatie Klapstuk, tot dan twee aparte vzw’s, tot Stuk Kunstencentrum – met een ‘k’ dus. Veel opvallender echter wordt de verhuis van Stuk naar het gerenoveerde vroeg-twintigste-eeuwse Arenberginstituut in de Naamsestraat. De Nederlandse architect Willem-Jan Neutelings maakte een ontwerp dat oud- en nieuwbouw combineert, en onder meer voorziet in een nieuwe theaterzaal en een filmzaal.

Co-artistiek leiders An-Marie Lambrechts en Griet Van Laer stelden voor de feestelijke opening een gevarieerde affiche samen die alle kunstvormen verenigt die normaliter op het programma van Stuk staan. Vanavond en morgen brengt Toneelspelersgezelschap STAN Oscar van den Boogaards ‘Lucia Smelt’, en staat het Britse Touch label in voor een show met digitale muziek. In de nieuwe Stuk-bioscoop worden films van Alain Berliner en Udayan Prasad vertoond, en er is jong theater- en danswerk van onder anderen Joris Van den Brande en het duo Thomas McManus en Nik Haffner.

Na de opening gunt Stuk zich geen rust, want volgende week dinsdag begint de tiende editie van het tweejaarlijkse Klapstukfestival. Dat had in oktober vorig jaar moeten plaatsvinden, maar schoof ter wille van de verbouwingsproblemen naar het voorjaar op. De formule is apart: elke maand staat een gerenommeerd choreograaf of theatermaker op het programma, die telkens met één oude en één nieuwe voorstelling te gast is. De selectie werd gemaakt door Alain Platel, artistiek leider van Les Ballets C. de la B., die voor dit festival bewust een ‘trip down memory lane’ ondernam. De noodzaak om nieuwe danstendensen te duiden is volgens Platel op dit moment niet zo urgent. Wel valt hem het verlangen bij nogal wat mensen op “om even terug te blikken”. Zes artiesten gingen op de vraag van Klapstuk in: Wim Vandekeybus bijt de spits af, nadien volgen Anne Teresa De Keersmaeker, Meg Stuart, Jérôme Bel, Christoph Marthaler en last but not least Pina Bausch.

P. Anthonissen

De opening van het nieuwe Stukgebouw vindt plaats op do 10/1 en vr 11/1, vanaf 19.00 uur.

De tiende editie van Klapstuk wordt gespreid van januari tot september 2002. Wim Vandekeybus en Ultima Vez openen het festival met ‘Scratching the Inner Fields’ op di 15/1 en woensdag 16/1 om 20.00 uur in de Leuvense Schouwburg, Bondgenotenlaan 21, Leuven.

Info: Stuk, Naamsestraat 96, 3000 Leuven, tel.016-32 03 20, www.stuk.be.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content