Strengere regels zijn geen goed idee

Alain Mouton

Zwartwerk, fraude, mensenhandel, kinderarbeid. De wanpraktijken bij het pakjesbedrijf PostNL zijn amper bij te houden. De verontwaardiging over het miskennen van de meest elementaire arbeidsregels is terecht. Maar het is opletten voor de overspannen politieke reacties. Minister Petra De Sutter (Groen) wil de wantoestanden in de sector aanpakken door die bedrijven te verplichten te werken met vaste arbeidscontracten.

Dat lijkt logisch, maar de vraag is of onze arbeidsmarkt gebaat is met die steekvlampolitiek. De arbeidsmarktexpert Ive Marx stelde het op Twitter als volgt: “Nog meer regulering van de arbeidsmarkt, zoals verplichting op vaste contracten, zou net het omgekeerde effect kunnen hebben. Werkgevers gaan nog meer achterpoortjes zoeken. Als ze al hier blijven…”

Een terechte bekommernis. De arbeidsmarktwetgeving is al zeer rigide. Waarom ze strenger maken op basis van één case of wantoestanden in één sector? Het risico bestaat dat er nog eens nieuwe regels worden uitgevonden, terwijl de bestaande gebrekkige wetgeving overeind blijft. Dat maakt van ons arbeidsmarktsysteem een kluwen, dat leidt tot praktijken zoals bij PostNL.

Het is eigenlijk veel eenvoudiger. Ten eerste moet het gerecht ervoor zorgen dat de wetgeving wordt nageleefd. Ten tweede zijn stengere arbeidsmarktregels geen goed idee. Er mag zelfs wat meer flexibiliteit komen. Men mist duidelijke en transparante regels. Sommige regels dateren van de jaren zeventig. Zelfstandigen kunnen in de pakjessector werken, mits ze de regels van het statuut respecteren. Of neem een voorbeeld aan de uitzendsector: een van de weinige vormen van flexibel werk in België waar uitzendkrachten hetzelfde loon en dezelfde bescherming genieten als de vaste medewerkers.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content