Stop een robot in uw portefeuille

Pictet Asset Management speelt met een nieuw themafonds in op de opkomende robotisering.

Pictet heeft een sterke reputatie opgebouwd met zijn themafondsen. Het jongste product in dat gamma trekt de kaart van de toenemende robotisering. “We hebben dat thema al onderzocht in 2012, maar we vonden toen te weinig diversiteit in de beschikbare beursgenoteerde aandelen”, zegt fondsbeheerder Karen Kharmandarian. “Begin 2015 namen we de roboticasector opnieuw onder de loep, deze keer vanuit een bredere invalshoek. Zo hebben we toch een voldoende groot beleggingsuniversum gevonden met een totale beurskapitalisatie van 1500 miljard dollar, om de lancering van dat product mogelijk te maken.”

Beter en goedkoper

Kharmandarian maakt zich sterk dat in 2015 een omslagpunt is bereikt: robots zijn intelligenter dan vroeger en kosten aanzienlijk minder. “Ze worden steeds vaker ingezet in de industrie, omdat ze minder gevaarlijk zijn geworden voor arbeiders en je ze gemakkelijker kunt herprogrammeren. Ze zijn veelzijdiger en kosten nog slechts een fractie van toen ze voor het eerst in de autofabrieken verschenen. Ze worden ook massaal ingezet in kleine en middelgrote ondernemingen. In de magazijnen van Amazon werken bijvoorbeeld al meer dan 30.000 robots van Idl.”

Daarnaast zijn robots steeds prominenter aanwezig in het dagelijkse leven — denk maar aan maai-, chirurgie- en robotstofzuigers. “Morgen volgen de zelfrijdende auto’s, keukenrobots en leveringen met drones”, verwacht Kharmandarian. In Zwitserland worden al vijf jaar tests gedaan met transport met drones in minder toegankelijke gebieden. Als de resultaten bevredigend zijn, wordt het project mogelijk uitgebreid naar dichterbevolkte regio’s.

Tien op tien

Volgens een recente studie van de Boston Consulting Group zou het roboticasegment de komende tien jaar met 10 procent per jaar groeien. “Dat is het absolute minimum dat we mogen verwachten”, beweert Kharmandarian. “Als we de recente geschiedenis bekijken — bijvoorbeeld de vervanging van paarden door auto’s — kunnen we vaststellen dat veranderingen extreem snel kunnen gaan zodra een nieuwe technologie massaal wordt geproduceerd. AT&T liet in 1985 een onderzoek uitvoeren om de evolutie van het aantal mobieletelefoongebruikers in te schatten. Die studie verwachtte 900.000 abonnementen tegen 1995. In realiteit bleken het er 109 miljoen te zijn.”

Op de Chinese markt doen zich de aantrekkelijkste beleggingskansen voor. Het land beschikt over veel minder industriële robots dan de andere economieën in de regio: 36 robots voor 10.000 inwoners, tegenover 350 in Japan en 430 in Zuid-Korea. “Tegen eind 2018 moeten de Chinese productielijnen met 600.000 nieuwe robots zijn uitgebreid. De bedrijven die daar een graantje van mee kunnen pikken, zetten de komende jaren de beste prestaties neer.”

Het fonds Pictet Robotics focust op drie segmenten: automatisering in de industrie en de logistiek, toepassingen voor het grote publiek en leveranciers van sensoren, halfgeleiders en andere oplossingen voor de robotica-industrie. Die laatste categorie vertegenwoordigt twee derde van de activa en het gros van de belangrijkste tien waarden in de portefeuille. Kharmandarian: “In dat segment vinden we de meeste ideeën. Die sector groeit ook het snelst.”

Klein en middelgroot

De portefeuille bevat tussen veertig en zestig waarden op een totaal van 250 bedrijven. Dat laat voldoende diversificatie toe. Het gewicht van de portefeuille hangt af van de overtuigingen van de beheerder over het bedrijf, de liquiditeit en de volatiliteit van het aandeel.

De gemiddelde kapitalisatie van de bedrijven in de portefeuille bedraagt 2 miljard euro, waardoor Pictet Robotics een fonds van kleine en middelgrote kapitalisaties maakt. “Het zijn vooral startende bedrijven met groeimogelijkheden. Minstens 25 procent van de inkomsten moet uit robotica komen. We sluiten alle bedrijven uit die militaire toepassingen ontwikkelen.”

In het industriesegment belegt het fonds niet in 3D-printing door het gebrek aan maturiteit van de bedrijven en hun soms moeilijke financiële situatie. “Bovendien zullen de grote traditionele spelers vroeg of laat hun eigen oplossingen ontwikkelen”, stelt Kharmandarian. Hij houdt zich ook afzijdig van de automatisering in de autosector vanwege de onzekerheid rond het softwareschandaal bij Volkswagen, dat de hele sector riskeert te treffen.

Frédéric Dineur

“Veranderingen kunnen extreem snel gaan zodra een nieuwe technologie massaal wordt geproduceerd”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content