STERKER NA DE ONTVLECHTING

Wouter Temmerman medewerker Trends

Sterk groeien en toch verlies maken. Bij de voormalige Colruyt-dochter intrion heeft dat alles te maken met de uitkering van een bonus aan de werknemers. In 2014 groeit de omzet alweer met een derde.

Gerard Paulussen en Chris Vleeschouwers realiseerden twee jaar geleden de managementbuy-out (MBO) waaraan ze hadden gebouwd sinds de fusie van de Colruyt-dochters Dolmen IP en Createch Engineering in 2008. Bij het nieuwbakken intrion was het geloof in eigen kunnen toen al groot. De onderneming is een specialist in de integratie en de aansturing van machines en deelsystemen in de voedings-, de farma- en de distributiesector.

In het eerste decennium na de eeuwwisseling hadden Dolmen IP en later intrion al met succes grote projecten gerealiseerd, zoals de transport- en sorteerinstallaties van FedEx op de luchthaven Charles De Gaulle, bij Parijs. Het eerste verlengde boekjaar na de MBO sloot intrion af met een omzet van 42,8 miljoen euro. Op basis van een kalenderjaar staat het bedrijf volgens managing director Gerard Paulussen eerder voor een omzet van 30 miljoen. Het nettoresultaat blijft met 175.000 euro echter relatief bescheiden. “We hebben een loonbonus uitgekeerd aan onze werknemers. Dat drukte ons resultaat. We groeien snel, hebben zeventig projecten lopen en onze orderportefeuille loopt tot ver in 2015. Voor 2014 verwacht ik een omzetgroei van 30 procent. We willen de komende jaren met plezier opnieuw zo’n bonus uitkeren.”

MBO als innovatie

Groei verwacht Paulussen vooral in Nederland, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk. Intrion plant de opening van een dochteronderneming in Frankrijk, terwijl het in eigen land de verhuizing voorbereidt naar een nieuwbouw op 1,4 hectare, met 3200 vierkante meter kantoorruimte en 2600 vierkante meter montageruimte. Daar wil het voort inzetten op innovatieve systemen in de productie en de interne logistiek. “We ontwikkelden bijvoorbeeld een gepatenteerde robotapplicatie voor de verpakking van driehoekige sandwiches in een speciale doos”, zegt Paulussen. “Of ook nog: een opslag- en transportsysteem in de lucht voor paletten met chips.”

Toch verwijzen Paulussen en Vleeschouwers het liefst naar de MBO zelf als een innovatie. Intrion heeft zich in korte tijd helemaal losgemaakt van alle diensten die Colruyt leverde. “De boekhouding, de informatica, verzekeringen, het personeelsbeleid, het beheer van het bedrijfswagenpark, enzovoort. We kozen voor een andere, eigen aanpak. Iedereen vindt het normaal dat die processen werken, maar met 13 werkgroepen en 193 werkpunten was dit zowat het meest complexe en innovatieve project dat ik ooit heb mogen leiden”, benadrukt Gerard Paulussen.

WOUTER TEMMERMAN

“Voor 2014 verwachten we een omzetgroei van 30 procent”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content