STERKE KOFFIE

De Retro Coffeemaker wordt door specialisten beschouwd als de beste koffiezetmachine. Ze wordt door Perco in Antwerpen gemaakt en vandaar wereldwijd geëxporteerd.

Zal Eddy Peeters de geschiedenis ingaan als de man die zijn volk leerde koffie drinken ? Feit is dat hij een verloren gegane bereidingstechniek nieuw leven heeft ingeblazen en deze met succes promoot.

Het gaat om de Retro Coffeemaker, een koffieapparaat met een balanssysteem. Aan de ene kant hangt een kan, waarin het water wordt verwarmd, aan de andere kant staat een glas voor de gemalen koffie. Beide zijn door een overlooppijp met elkaar verbonden. Zodra het water warm is, wordt het via de pijp naar de koffie overgeheveld. Door de balanswerking wordt de lege kan opgetild en de vlam eronder automatisch gedoofd. Daarna loopt de koffie dankzij het gecreëerde vacuüm terug naar de kan, die een kraantje heeft om de kopjes te vullen.

De Retro Coffeemaker is een moderne replica van het apparaat dat Eddy Peeters in een Weens museum ontdekte. De balanswerking is Frans van oorsprong, terwijl het vlamautomatisme in 1850 in Oostenrijk werd bedacht. Na 1900 is het toestel een stille dood gestorven. Eddy Peeters zag er een markt voor en ging op zoek naar informatie, onder meer in het Londense Tea & Coffee Museum. In een atelier van 12 m² begon hij helemaal alleen met het vervaardigen van honderd exemplaren. In december 1989 stichtte hij de nv Perco, die momenteel met vijf arbeiders, twee bedienden en twee bestuurders een omzet van 30 miljoen frank realiseert. Daarvan gaat 50 % naar het buitenland : Engeland, Frankrijk, Duitsland, Japan, Singapore, Maleisië, Korea, Taiwan en de Verenigde Staten.

Perco verkoopt in hoofdzaak via beurzen. In België behoren zowel de horeca, winkels als particulieren tot de doelgroep. De prijzen variëren van 11.000 frank voor een klein model in koper tot 45.000 frank voor een verguld model inclusief dienblad, melk- en suikerpot, 6 kopjes, bordjes en lepeltjes. “Wij mikken niet op de meest begoede klasse, maar op de middenlaag,” aldus Eddy Peeters. In het Verre Oosten ligt dat wel anders : daar is het apparaat vooral in trek bij de nieuwe rijken. Wordt het concept in die landen dan niet nagemaakt ? “Er bestaan goedkopere kopieën, maar die vallen minder in de smaak. Onze klanten verkiezen hoogstaande kwaliteit en zijn graag bereid daarvoor een prijs te betalen.”

De Retro Coffeemaker voegt ongetwijfeld charme toe aan de koffieceremonie, maar ook de smaakpapillen merken het verschil. “Het water kookt op 95 C onder druk en komt gedurende korte tijd in contact met de koffie,” licht Eddy Peeters toe. “Dat geeft minder zuur, minder cafeïne en een minder bittere smaak. Dan loopt het brouwsel terug naar een goed verwarmde, hermetisch gesloten kan die het aroma optimaal bewaart. Wij krijgen dikwijls de vraag welke koffie het best geschikt is voor ons systeem. Daarom zijn we vorig jaar gestart met de verkoop van grands crus uit Brazilië, Ethiopië en Nieuw-Guinea. Wij kopen daar de top van de productie, die speciaal voor ons wordt gebrand.”

EDDY PEETERS (PERCO) Traditionele techniek voor een koffiesmaak zoals in de goede oude tijd.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content