sterk water

Conteno, een spin-off van Fill Pack, produceert ‘bottling containers’ die water oppompt, zuivert en in flessen bottelt. Handig voor Defensie en voor ngo’s in rampgebieden.

Fill Pack verkoopt industriële verpakkings- en bottelinglijnen voor vloeibare producten. De individuele verpakkingsmachines van een complete lijn worden gekozen in functie van product, verpakking en snelheid van de verpakkingslijn.

“Wij verkopen complete projecten”, zegt Christophe Van Steen, gedelegeerd bestuurder van Fill Pack. “We doen het ontwerp, de engineering, de installatie en de service bij onze klanten in de Benelux. De machines kopen we bij fabrikanten uit heel Europa. Onze klanten zijn onder andere brouwerijen, de melkindustrie, de voedingsindustrie, de chemie. Alle vloeibare producten die verpakt moeten worden in glazen, flessen of potten, daar werken wij voor. We leveren de volledige sleutel-op-de-deuroplossing.”

Fill-Pack heeft in 2009 ongeveer 3 miljoen omzet gedraaid. Klanten zijn onder andere Colruyt, Katoennatie, Friesland, Belgomilk, Inex, Meli en Colona. Maar vooral de spin-off van Fill Pack, Conteno, is erg innovatief. Deze start-up werd vorig jaar opgericht en draait dit jaar een omzet van 6 miljoen euro. Bij Fill-Pack en Conteno werken dertien vaste medewerkers en dat aantal wordt uitgebreid. In onderaanneming werken er nog 30 personen.

Minifabriekje

“Met Conteno wilden we een volledige bottelinglijn voor water, die normaal 60 tot 80 meter lang is, onderbrengen in een container van 6 meter. Het voordeel van zo’n container is dat hij verplaatsbaar is en bruikbaar dicht bij de bron. Het is een soort minifabriekje”, zegt Van Steen.

Het idee is ontsproten uit een project dat Fill-Pack deed in de buurt van Spa: een volledige waterbottelinglijn voor 10 liter in plastic petflessen. De klant wilde die flessen opsturen naar rampgebieden en vluchtelingenkampen. Maar het transport is organisatorisch moeilijk en onbetaalbaar. Conteno richt zich op ngo’s en Defensie.

Conteno pompt water op, zuivert het en bottelt het in flessen. Dat gebeurt in een container van 6 meter, die bijvoorbeeld ingezet kan worden door legers in vredesondersteunende operaties of door niet-gouvernementele organisaties. Bovendien werd de container voorzien van een stroomgenerator zodat de container autonoom kan werken.

Fill-Pack heeft drie jaar gestoken in O&O van de ‘bottling container’ en werd gesteund door het IWT. Na de spin-off en de oprichting van Conteno is een internationale octrooiaanvraag ingediend.

Onder andere vertegenwoordigers van het Amerikaanse, Duitse en Britse leger en de NAVO zakten al af naar Aartselaar om het concept te bekijken en te beoordelen. Het ziet ernaar uit dat bestellingen uit deze hoek het eerste kwartaal van 2011 binnenkomen. Conteno investeert de komende zes maanden bijna 1 miljoen euro in onderzoek en ontwikkeling.

“Het potentieel voor Conteno is groot, omdat drinkwater wereldwijd een groot probleem wordt in de volgende 50 jaar en omdat door de opwarming van de aarde er meer rampen plaats kunnen vinden. De mens heeft altijd drinkbaar water nodig, in de eerste plaats.”

bruno de keyser

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content