Stenson wint vijfde major

De Zweed Henrik Stenson heeft de concurrentie naar huis getikt in het Players’ Championship.

Hij deed het op zijn typisch kalme en zelfverzekerde manier: de Zweed Henrik Stenson (33 jaar, 1m85 en 90kg) won zijn eerste toernooi in stroke play op Amerikaanse bodem. Zijn eerste grote zege was het niet, want twee jaar geleden was hij ook al de beste in het WGC Accenture Match Play Championship.

Het toernooi op Ponte Vedra Beach in Florida was een leuke brok golf. Het Players’ Championship, dat in de golfwereld wordt beschouwd als de vijfde major van het jaar, werd immers gespeeld op het zeer moeilijke terrein van TPC Sawgrass. Het belette Stenson niet om zijn laatste ronde vorige zondag in 66 af te werken, zes onder de par en de enige kaart van de dag zonder bogey. Stenson leverde daarmee een totale score af van 12 onder de par, wat vier slagen beter was dan de Engelsman Ian Poulter. Tiger Woods werd achtste, hoewel hij zondagochtend nog op de tweede plaats stond. Maar in tegenstelling tot Stenson bakte Woods plots niets meer van zijn drives en putts op de zeer snelle greens.

Stenson speelt al twee jaar in de Amerikaanse Tour, nadat hij een mooie carrière had uitgebouwd als amateur in de Zweedse nationale ploeg en daarna als beursstudent aan een Amerikaanse universiteit was gaan golfen. “Dit is het soort overwinning dat mijn zelfvertrouwen serieus kan opkrikken”, zei hij na afloop. “Het was geen gemakkelijk terrein en mijn tegenstanders waren niet de eersten de besten.” De Zweed speelde inderdaad indrukwekkend. Hij miste maar een keer op veertien de fairway en had maar 27 putts nodig om die zeer verraderlijke greens te overwinnen.

Kortom: het soort prestatie waarmee je vroeg of laat wel een major moet winnen. “Ik voelde me inderdaad nooit zo lekker op de golfbaan”, beaamde Stenson, die vorig jaar derde werd in de British Open en vierde in het US PGA Championship, telkens ex aequo. Hij speelde ook mee in de recentste twee edities van de Ryder Cup en had in 2006 de eer om de putt binnen te zetten waarmee de Europeanen de felbegeerde trofee wonnen.

De Zweed werkt samen met een ervaren caddie, zijn landgenote Fanny Suneson, die zich destijds ontfermde over de golftassen van de Engelsman Nick Faldo in diens topjaren. “Ze levert schitterend werk voor mij, maar een bijkomend voordeel is dat Fanny en ik op het terrein Zweeds kunnen praten en niemand ons dan begrijpt.”

John Baete

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content