Stemmen in de Stad

Van oudsher besteedt het Festival van Vlaanderen Kortrijk (oorspronkelijk een koorfestival) speciale aandacht aan vocale muziek. Ook dit jaar weerklinken ‘Stemmen in de Stad’, zij het niet exclusief want er zijn ook enkele eminente instrumentale solisten te gast.

Eén onder hen is organist Joris Verdin – de festivalster in 2002 – die een internationale reputatie verwierf als specialist in het vertolken van harmoniumliteratuur. Samen met de harmonicorde en de harmoniumcelesta (combinaties van harmonium en respectievelijk piano en celesta) kende het harmonium een korte bloeiperiode in de negentiende eeuw en belandde daarna in de vergetelheid. Verdin mocht een soort van ‘Joris & Friends’ samenstellen en nodigde Claire Chevallier (piano), Mireille Capelle (sopraan) en Warre Borgmans (acteur) uit. Het programma is een mix waarin het harmonium, de piano en de stem aan bod komen, met werk van Lefébure-Wely, Guilmant, Franck, Saint-Saëns, Widor, Mustel en Gounod. (dinsdag 12 november, 20.15 uur, Kortrijkse Schouwburg)

Met een al even gevarieerd als boeiend programma treedt Joris Verdin ook op als organist, samen met het Vlaams Radio Koor onder leiding van Johan Duijck op het enige concertorgel dat Kortrijk rijk is. (donderdag 24 oktober, 20.15 uur, Sint-Maartenskerk)

Een ander experiment is de combinatie van het klassieke ensemble Piacevole met Roby Lakatos en de grote zangeres van Jiddische muziek Myriam Fuks. Zigeunerviolist, klassiek virtuoos, jazzmuzikant en componist: Roby Lakatos is een muzikaal genie. Deze afstammeling van de Hongaarse zigeunerviolist en componist János Bihari greep als kind al naar de viool en met zijn betoverende klank veroverde hij intussen de wereldpodia. Zo treedt hij geregeld op met zangeres Myriam Fuks, dé grote dame van de klezmer. Volgens haar ligt klezmer dicht bij zigeunermuziek en bestaat er een magische band tussen beide volkeren… Haar vertolkingen van klezmer en Jiddisch gaan recht naar het hart. In haar zeer aparte stem weerklinken vreugde, verdriet en heimwee van een volk dat over de hele wereld verspreid geraakte maar nooit zijn roots vergat. Ook Piacevole voelt zich thuis in deze mix van grote tradities (zigeunermuziek, diaspora en klassiek) die elkaar ontmoeten in dit concert. Een trialoog, zeg maar. (maandag 21 oktober, 20.15 uur, Kortrijkse Schouwburg)

Het Goeyvaerts Consort ziet zichzelf als een grote familie die de vernieuwing, het avontuur, het internationalisme en de spiritualiteit van componist Karel Goeyvaerts (1923-1993) wil voortzetten. Het ensemble besteedt vooral aandacht aan muziek uit de twintigste eeuw – vaak onbekende pareltjes – maar ook aan nieuwe, hedendaagse muziek. Een blik op het repertoire verraadt hun motivering om andere paden te bewandelen en een breed publiek te laten kennismaken met vaak miskende muziek. Zo ook is het werk van Hanns Eisler (1898-1962) mede door de oorlogsomstandigheden nauwelijks bekend. Eisler studeerde bij Arnold Schönberg die hem, naast Alban Berg en Anton Webern, tot zijn beste leerlingen rekende. Naast Eisler worden ook twee liederen uit ‘Mutter Courage’ van Paul Dessau (1894-1979) vertolkt. Een buitenkans om met grotendeels onbekend gebleven muziek kennis te maken. (vrijdag 15 november, 20.15 uur, Ontmoetingscentrum, Hellestraat 6, Marke).

Milo Derdeyn [{ssquf}]

Festival van Vlaanderen – Kortrijk

Info: 056-22 28 29

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content