Steile opgang

TOM KIM De Zuid-Koreaan is de rijzende ster van het wereldgolf. © Getty Images

In Zuid-Korea wordt golf door alle lagen van de bevolking beoefend. Golfen op de simulator meegerekend zijn ruim 5 miljoen Zuid-Koreanen op de een of andere manier bij de golfsport betrokken. Dat aantal blijft exponentieel stijgen. Het hoeft dan ook niet te verbazen dat er veel Zuid-Koreanen opduiken op het hoogste niveau. Zo zwaait Zuid-Korea al jaren de plak bij de vrouwen. Pak Se-Ri was de eerste speelster die doordrong tot de top, met overwinningen in het LPGA Championship en de US Open in 1998. Vandaag staan drie Zuid-Koreaanse speelsters in de top tien van de wereld, onder wie Jin Young Ko, de huidige nummer één.

Ook bij de mannen is Zuid-Korea goed vertegenwoordigd. Yang Young wees de weg toen hij in 2009 het PGA Championship won. KJ Choi volgde met een paar grote toernooizeges, waaronder het Players Championship in 2011. Vandaag staat Joohyunk Kim, alias Tom Kim, hoog aan het firmament. Hij is nog maar twintig en op weg om alle leeftijdsrecords te breken. Nauwelijks drie maanden geleden debuteerde hij in de Amerikaanse PGA Tour en hij won al twee toernooien: het Wyndham Championship in North Carolina en de Shriners Children’s Open in Las Vegas. Meteen stootte hij door tot de top vijftien van de wereld. Hij vestigde daarmee een record: hij is de jongste tweevoudige winnaar in de grote Amerikaanse Tour sinds 1932.

Ook de speelstijl van de jonge Zuid-Koreaan maakt indruk. In het Wyndham Championship begon hij met een viervoudige bogey, maar hij finishte twintig onder de par. Voor zijn overwinning in Nevada diende hij een kaart van 24 onder de par in, zonder één enkele bogey in de vier ronden. Slechts twee andere spelers, JT Poston en Lee Trevino, waren daar al in geslaagd.

Tom Kim werd geboren in Zuid-Korea, maar werd als golfer opgeleid in Australië, op de Filippijnen en in Thailand. In januari dit jaar leerde de golfwereld hem kennen toen hij de Singapore International won, en sindsdien gaat het crescendo. Hij is sterk in alle onderdelen van het spel, erg volwassen voor zijn leeftijd en helemaal niet onder de indruk van zijn nieuwe sterrenstatus. Onlangs nodigde hij zichzelf uit op een persconferentie van Rory McIlroy om hem te vragen hoe hij destijds zo snel naar de top was kunnen doorstoten. De Noord-Ier antwoordde dat hij het makkelijker had gevonden om de nummer één van de wereld te worden dan het te blijven. Tom Kim glimlachte even en bedankte McIlroy voor zijn antwoord.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content