StarOffice kan schitteren in uw kantoor

Wie de Officeproducten van Microsoft te duur vindt, kan terugvallen op enkele alternatieven. Een ervan is StarOffice. Is dit kantoorpakket een volwaardige vervanger?

Zowat iedereen is vertrouwd met het Officepakket uit de stal van Microsoft: Word, Excel, PowerPoint, enzovoort. StarOffice is lang niet zo populair. Nochtans werd de eerste versie al ontwikkeld in de jaren tachtig. De computergigant Sun kocht StarOffice over in 1999, en biedt het pakket via zijn website (www.sun.com) aan voor net geen 70 dollar (zo’n 45 euro). Dat is een peulschil in vergelijking met het kantoorpakket van Microsoft. En sinds enige tijd is StarOffice zelfs gratis te downloaden via Google Pack (pack. google.com).

StarOffice bevat vijf componenten. Writer is de tekstverwerker, Calc is de tegenhanger van Excel en Impress is het alternatief voor PowerPoint. Daarnaast zijn er nog de databankapplicatie Base en het grafische programma Draw. Alle programma’s hebben een Nederlandstalige interface. StarOffice is eigenlijk gebaseerd op OpenOffice, een kantoorpakket dat al langer gratis beschikbaar is. De interfaces zijn dan ook zo goed als identiek. Sun heeft echter een aantal extra’s toegevoegd aan StarOffice, zoals meer lettertypes en een spellingcontrole die gebaseerd is op de meest recente versie van het Groene Boekje. Voorts bevat de tekstverwerker Writer ook een thesaurus en een grammaticachecker. Naast het Nederlands worden tientallen andere talen ondersteund. Wij ervoeren Writer dan ook als een volwaardige tekstverwerker die de strijd met Word aankan.

Ook Calc is een prima rekenblad met onder meer goede sorteermogelijkheden en vierhonderd functies. Voor grafieken scoort Calc wel wat minder dan Excel. Het creëren verliep bij ons net iets trager, en het resultaat vonden wij minder mooi dan in Excel. Maar voor de rest geen kwaad woord over Calc. Ook de presentatiesoftware Impress hebben we even onder de loep genomen. Onze conclusie: hoewel PowerPoint misschien wat meer toeters en bellen in huis heeft, maakt u met Impress vast en zeker mooie en professionele slide shows. StarOffice biedt trouwens een flink aantal afbeeldingen aan. Hiermee kunt u uw presentaties of teksten opvrolijken. Weet trouwens dat u heel wat meer sjablonen aantreft dan in OpenOffice. Die zijn nuttig voor het opmaken van zakelijke brieven, formulieren, slide shows, enzovoort.

Compatibiliteit

Ook belangrijk is de compatibiliteit met Microsoft Officedocumenten, zeker als u vaak teksten en spreadsheets uitwisselt met anderen. Meestal kunnen ze zonder al te veel problemen in StarOffice geopend worden. Wij deden onder meer de test met een Worddocument dat voorzien was van tabellen. Dat bleef in Writer zo goed als intact. Met bestanden in het nieuwe Microsoft Office 2007-formaat (met extensie .docx voor Word of .xlsx voor Excel) lukt het echter niet. Die moet u eerst via www.zamzar.com omzetten naar het zogenaamde OpenDocumentformaat. Dat is het standaardformaat van StarOffice. Als u dus een bestand in Writer of Calc bewaart, dan gebeurt dat in principe als OpenDocument. Maar u kunt het hier ook meteen als Microsoft Officedocument opslaan, en zelfs als een universele pdf. (T)

Door Roel Van Espen

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content