Stammenoorlog in de kantoorverhuurmarkt

Hans Brockmans
Hans Brockmans redacteur bij Trends

Tribes is een nieuw Nederlands-Vlaams bedrijf, dat mikt op de verhuur van flexibele kantoren. Dit jaar opent het in de Benelux elf nieuwe vestigingen. Die vormen naar eigen zeggen het begin van een wereldbedrijf.

Alain Brossé, Eduard Schaepman en Jasper Bekkering lanceren deze week het bedrijf Tribes, een verhuurgroep van flexibele kantoren. Tribes wordt zelf geen eigenaar van gebouwen, het richt ze in en verhuurt de ruimte als flexibele kantoren. “We mikken vooral op salesmanagers en consultants, die veel rondreizen. Zij hebben geen behoefte aan een vast kantoor, maar moeten overal hun stek kunnen opzetten”, zegt medeoprichter Alain Brossé.

De vastgoedeigenaars moeten mee investeren in de renovatie van hun gebouw en delen in de winst. De renovatie van de benedenverdieping kan oplopen tot een half miljoen euro (800 euro/m2 voor een oppervlakte van minstens 500 m2). Ze doet dienst als gemeenschappelijke ruimte, waarin ook een fitness, horeca en winkels aanwezig zijn. Een deel van het gebouw (minstens 5000 m2) wordt ook aan bedrijven verhuurd voor vast personeel, terwijl de rest dient als meeting- en businesscenter. Schaepman: “Ettelijke vastgoedbedrijven stappen al mee in dit verhaal. Twee derde van de gebouwen die we willen openen, is al verhuurd”, meldt Eduard Schaepman.

Voor het einde van dit jaar wil Tribes elf kantoorgebouwen openen in Brussel, Antwerpen, Gent en een aantal Nederlandse steden. In vijf jaar plant de groep meer dan honderd vestigingen in de Benelux en ook het Verenigd Koninkrijk. Daar start de uitbouw volgend jaar op.

De oprichters van Tribes stonden ooit aan de top van de Benelux-tak van Regus, ook actief in de markt van flexibele kantoren. “Wij starten met een substantiële investering en leren uit de fouten die we vroeger zelf gemaakt hebben”, zegt Schaep-man, oud-CEO van Regus Benelux.

Geldschieters

De geldschieters achter Tribes zijn de Nederlandse ondernemers Marcel Boekhoorn en Michiel Mol, en de Vlaming Philip Cracco. Vastgoedondernemer en serial entrepreneur Boekhoorn prijkt met een vermogen van 1,3 miljard op de achtste plaats van de Quote Top van de rijkste Nederlanders. Mol was ooit een van de eigenaars van Spyker Cars en verkocht onlangs een ruimtevaartbedrijf SXC aan het Amerikaanse XCOR.

Cracco stampte Accent Interim uit de grond. Zijn laatste participatie verkocht hij vorig jaar aan het Franse Naxicap Partners. Zijn vroegere medewerker Alain Brossé, ook een ex van Regus, is medestichter en commercieel directeur van Tribes. De andere medestichter is COO Jasper Bekkering.

Mindere locaties

De naam Tribes verwijst naar de inkleding, die gebaseerd zal zijn op 34 stammen. “Marketing”, geeft Schaepman grif toe. “Maar dit heldere concept zullen we wereldwijd lanceren. De eerste gebouwen die we dit jaar openen, houden we zelf in beheer. De rest wordt gelanceerd via franchising. Ons concept slaat nu al aan tot in Dubai, ook al dankzij een ijzersterke IT.”

Zo opent de klant via zijn smartphone automatisch de poort van de parking van het kantoor, waarna hij via ledlampjes naar zijn mobiele werkplaats of de meetingzaal wordt geleid, waar de verse espresso klaarstaat. Zijn apparatuur activeert ook andere diensten, zoals een monitor of een printer. Gemakkelijk toegankelijke wifi zorgt voor een gestandaardiseerd gebruik van eigen elektronica. Uiteraard gebeuren alle betalingen elektronisch.

HANS BROCKMANS

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content