STALEN STRUCTUURPLAN

De Belgische staalstructuur blijft alvast overeind op de Wereldtentoontelling in Lissabon. Daarvoor tekent Frisomat uit Wijnegem, specialist in prefabhangars.

Naambekendheid kan ook negatief werken. Dat ondervond de nv Frisomat uit Wijnegem. Jarenlang pootte de fabrikant van prefabhangars goedkope, halfronde gebouwen neer in het Belgische landschap. “In België staan er tienduizenden,” telt zaakvoerder Guy Somers. “Maar stedenbouwkundige diensten treden steeds repressiever op, omdat de hangars de omgeving zouden schaden.”

Het deert het bedrijf niet, want intussen legt het zich meer en meer toe op hoogwaardige en esthetische prefabgebouwen. Een visitekaartje is alvast het Paviljoen en het forum van de federale overheid op de Wereldtentoonstelling in Lissabon. Frisomat tekende voor de hele staalstructuur van het federale gebouw. “Hiermee tonen we nogmaals aan dat Frisomat niet alleen eenvoudige en goedkope constructies maakt. Maar ook complete en volwaardige industriebouw, mét een esthetisch uitzicht.”

De prefabhangars bieden overigens een verzekerd en stabiel succes voor het bedrijf, dat met honderd werknemers in 1997 een half miljard frank omzet boekte. Vijf types van gebouwen, met elk nog diverse modules, biedt Frisomat. De standaardopstelling, het lichte gewicht, en de snelle constructie zijn de troeven van de producten. “Elk onderdeel kan steeds door maximaal twee werknemers worden gedragen.” Frisomat richt zich daarbij in de eerste plaats naar de kmo’s. De gemiddelde prefabhangar is 1000 m2 groot, de oppervlakten schommelen tussen 100 en 5000 m2. De kmo’s groeien letterlijk mee met het bedrijf: klanten komen tot een zesde keer terug, om het eigen bedrijf groter te maken, en dus een grotere hangar te kopen.

Het nog steeds 100%-familiebedrijf viert in 1998 zijn twintigste verjaardag. 60% van de productie wordt geëxporteerd, vooral via de tien verkoopfilialen in andere Europese landen. Maar Frisomat verzorgt ook opdrachten in Eritrea, Kazachstan of IJsland. Het sterk geautomatiseerde productieapparaat maakt de prefabhangars klaar in Wijnegem. Ondanks de standaardisatie tekenen vier ingenieurs in het eigen studiebureau voltijds plannen op maat van de diverse landen. Het bedrijf investeerde onder meer in CNC-gestuurde machines, en in een honderd meter lange productielijn voor de profilering van stalen banden. “Zoals een papieren vliegtuigje wordt het stalen blad geprofileerd, waardoor het sterkte verkrijgt,” verklaart een lyrische Guy Somers de werking van de lange productielijn. De stalen buitenwanden ten slotte krijgen allemaal de typische groene kleur, en worden gedompeld in een bad met 15.000 liter groene verf.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content