Staat er een correctie voor de deur?

De tekenen dat de aandelenmarkten overgekocht zijn stapelen zich op. Hoe kunt u op een dergelijk scenario inspelen?

De Beleggerscompetitie – waarvoor bijna 23.000 spelers zich ingeschreven hebben – is meer dan de halfweg, maar er blijven nog zes weken vooraleer de winnaar zal worden bekroond. Omdat de onderlinge verschillen tussen de eerste tien klein zijn, blijft alles mogelijk. Tot nu toe lieten de aandelenmarkten een fraaie stijging zien, maar de tekenen dat de aandelen overgekocht zijn, zoals men in het jargon van de technische analyse zegt, stapelen zich op. Daarom waarschuwen sommige analisten voor een sterke correctie en dat kan binnen het klassement natuurlijk voor een aardverschuiving zorgen. Via de verkoop van de aandelen die u bezit en de aankoop van trackers short om in te spelen op een daling kunt u op een dergelijk scenario mikken. Bedenk dat u risico’s moet nemen om een competitie als deze te winnen. Voelt u het beleggersbloed kriebelen, dan is het nog niet te laat om uw kans te wagen. De Beleggerscompetitie eindigt pas op maandag 31 mei 2010 en wie zich nu inschrijft, komt nog in aanmerking voor het laatste tussenklassement. Deelname is gratis en om u te registreren kunt u gaan naar de website www.beleggerscompetitie.be.

Luisteren naar mindere goden

De strategie van de koplopers is bekend. De meesten stellen hun vertrouwen in trackers à la hausse met een hefboom, anderen in een portefeuille van financiële aandelen. Daarom laten we enkele andere deelnemers aan het woord. In de top honderd vinden we doctore2, een door de wol geverfde belegger uit Antwerpen. Het grootste deel van zijn winst behaalde hij via de aankoop van trackers met een hefboom, maar recent verkocht hij het grootste deel daarvan. “Ik kijk even de kat uit de boom”, vertelt hij ons. “Hoewel een correctie mij waarschijnlijk lijkt, wil ik niet volledig uit de markt stappen.” Hij bezit nog aandelen Agfa-Gevaert, Galápagos en Thrombogenics. Aan de andere zijde van de taalgrens laten we eulson aan het woord, een jonge turk die bij de aanvang van de competitie hoge ogen gooide, maar die nu naar de anonieme middenmoot is afgegleden. “Ik verwacht al enkele weken een correctie, maar ik heb te vroeg trackers short gekocht. Het enige aandeel in portefeuille is Thrombogenics, een Belgische biotechparel waarvan ik nog veel verwacht.”

Maak uw huiswerk

Beleggen heeft niets te maken met een casino, zoals leken wel eens beweren, maar beleggers die hun huiswerk maken, kunnen prima zaken doen. Er bestaan immers maatstaven waarmee u diverse aandelen kunt vergelijken, zoals koers-winstverhouding, koers/boekwaarde, return on equity of dividendrendement. Het is heel zinvol om die vergelijkingen te maken voor bedrijven die in dezelfde sector actief zijn, bijvoorbeeld de gezondheids- of de voedingssector. Op sites zoals http://biz.yahoo.com vindt u overzichten waarin per sector of subsector de aandelen worden vergeleken. Jammer genoeg zijn die gegevens veel minder gemakkelijk te vinden voor Belgische of Europese aandelen. Uiteraard mag u niet blindelings het aandeel met de laagste koers-winstverhouding of het hoogste dividendrendement kopen. Er kan een specifieke reden zijn waarom dat zo laag is of het kan een voorbode zijn van slecht nieuws. Baseer u niet alleen op historische gegevens, maar houd vooral rekening met de toekomstperspectieven.

Door Etienne Langerwerf

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content