Spud’s

Voor het restaurant van het nieuwe hotel Sofitel Brussels Europe werd de Franse sterrenchef Alain Senderens als raadgever aangetrokken.

Aan het Brusselse Jourdanplein, in het hart van de Europese wijk, verrees het indrukwekkende designhotel Sofitel Brussels Europe. Het telt 149 ‘MyBed’-kamers, elf suites en – op de bovenste verdieping – een koninklijke suite. Het restaurant Spud’s bevindt zich op het gelijkvloers en is te bereiken via het atrium van het hotel of via een afzonderlijke ingang aan de Etterbeeksesteenweg.

De Fransman Aurélien Poirot werd aangesteld als waarnemend chef-kok. De man kreeg een opleiding als kok, banketbakker, chocoladebewerker, ijs- en suikerbereider. Achter de schermen wordt hij gecoacht door Alain Senderens. Aurélien Poirot kreeg als opdracht om bij de creatie van de gerechten zoveel mogelijk te vertrekken vanuit de smaken en aroma’s van een bepaalde wijn. Op die manier ontstaan er mooie akkoorden.

De spijskaart is opgesteld in het Nederlands en Frans en vermeldt bij elk gerecht een aangewezen wijn, die per glas wordt geschonken. Wij kwamen ‘s avonds en waren onder de indruk van de warme en gedistingeerde strakke inrichting in operarood en zwarte lak. Wij werden hoffelijk in het Frans onthaald en troffen een kosmopolitisch publiek van hoog niveau. De prijssetting is die van een toprestaurant.

Wij kozen twee voorgerechten: een uitstekende pastei van pluimwild in deegkorst, opgediend met fruit, seizoensgroenten met vinaigrette en gelei (28 euro). Hierbij koos Senderens een glas Saint-Joseph ‘Les Grandes Bastides’, Tardieu-Laurent 2003, een sierlijke syrah (10 euro). Aan de andere kant van de tafel kwam als voorgerecht een groenteschotel ‘vers van de markt’, opgebouwd uit perfect gegaarde, jonge knolgroenten, omringd met een schuimige kastanjesaus en versierd met chips van kastanjes (19 euro). Deze geslaagde vegetarische bereiding werd vaardig begeleid door een Côtes-du-Rhône Villages, Clos du Caillou, domaine Vacheron 2001, een fruitige rode met kruidige afdronk (9 euro). Wij kozen twee verschillende hoofdgerechten. Een royale portie tempura van in bros deeg verpakte gamba, komkommer en bladselder werd opgediend zonder dipsaus (23 euro). Bij dit gerecht hoorde een soepele Saint Joseph ‘Le Lombard’, domaine Yves Cuilleron 2004, 100 % syrah (9 euro). Mijn tafelgenoot kreeg een met zorg gegaarde hazenrug, smakelijk begeleid door cacaoschilfers, puree van kweeperen en gekonfijte selder (36 euro). Hierbij schonk de maître d’hôtel een bourgogne, domaine du Courcel 2003, 100 % pinot noir, met veel rood fruit en een vleugje anijs (10 euro).

Spud staat voor aardappel in het Engels. In de eetzaal hangt een modern schilderij van de volksknol en de kok brengt er ook via de spijskaart een ode aan. U kunt hier zelfs een nagerecht met aardappel eten. Wij bestelden ‘aardappelen L’Aztec’ en kregen een diep bord met een plakkerige, traag vloeibare zoete aardappelpuree, geparfumeerd met vanille uit Tahiti en cacao (12 euro). Bij dit lekkere maar zware nagerecht werd geadviseerd om een glaasje zoete Château de Veyers, sauternes 2002, te drinken (14 euro).

KAART: RESTAURANT SPUD’S SOFITEL BRUSSELS EUROPE

Etterbeeksesteenweg 226, 1040 Brussel

%02 235 51 23

Keuzelunch van twee gangen: 35 euro.

Zaterdagmiddag en zondag gesloten.

Kader: modern klassiek en chic.

Onthaal en bediening: hoffelijk, maar in het Frans.

Keuken: verfijnd, hedendaags en creatief.

De beoordeling gaat van 1 tot 5 sterretjes.

1 = negatief

2 = redelijk

3 = positief

4 = aanbevelenswaard

5 = uitmuntend

PPPP

Pieter van Doveren

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content