Sportieve Viking

De nieuwe R-modellen van Volvo combineren prestaties en veiligheid met kwaliteit, comfort en discretie.

Voor Volvo is het “R-tijdperk” begonnen. In de Gentse fabriek worden de eerste berlines en breaks geproduceerd van de R-versie in de 70-gamma (volgende maand bij de dealers). De “R” staat voor luxe, sportiviteit, comfort en veiligheid. Het eerste R-model, de knalgele T-5R, werd in 1994 aangeboden in een beperkte reeks die in een mum van tijd uitverkocht was. In 1995 introduceerde Volvo de 850 R, waarvan in datzelfde jaar 9000 stuks verkocht werden. Gezien het succes van de R-modellen is het logisch dat Volvo, als nicheconstructeur, dat aanbod verder uitbreidt. De 70-gamma komt als eerste aan de beurt.

Wij reden met de break V70 R AWD en de berline S70 R. Luttele jaren geleden was het ondenkbaar om met een stoere Volvo op te trekken van 0 tot 100 km/u in iets meer dan zes seconden. Dat kan nu wel met de R-modellen (voorlopig alleen in de 70-gamma). Binnen afzienbare tijd wil Volvo ook R-versies aanbieden in andere gamma’s. Het ziet er echter naar uit dat de vierwielaandrijving (AWD) enkel beschikbaar zal zijn in combinatie met de krachtigste motoren.

In elk geval beleefden wij heel veel rijplezier aan de ruime en polyvalente V70 R Break. Met deze auto kan zowel in de winter als in de zomer sportief én veilig gereden worden. Door hun exclusief maar discreet karakter zijn de R-modellen voortreffelijke zaken- en reisauto’s die er veel “onschuldiger” voorkomen dan ze eigenlijk zijn.

Wat het koetswerk betreft, onderscheiden de R-modellen zich door een nieuwe voorbumper met een lage geïntegreerde spoiler waarin de mistlampen gemonteerd zijn. Het verlaagde koetswerk ziet er sportief en elegant uit. De grafietkleurige velgen benadrukken het dynamische karakter van de R-versie.

Het interieur oogt sober maar toch exclusief, vooral door het gebruik van aluminium- en grafietkleurige panelen. Houten inlegpanelen zijn beschikbaar (zonder meerprijs) ; wij verkiezen echter hedendaagse materialen die een speciale sfeer scheppen in het comfortabele interieur.

De standaarduitrusting is zeer uitgebreid, met onder meer binnenbekleding in een combinatie van leder en alcantara, elektrisch verstelbare voorstoelen, luxe vloermatten met het R-logo, elektronische klimaatregeling, boordcomputer, cruise control, alarmsysteem, audio-installatie met cd-speler, airbag voor de chauffeur, ABS, tractiecontrole en automatische niveauregeling (bij de break).

Tegen meerprijs zijn verkrijgbaar : elektrisch bediend glazen schuif- en kanteldak (38.500 fr.), tweede airbag (15.000 fr.), verwarmde fauteuils achteraan (19.400 fr.), geïntegreerd kinderzitje in de centrale armsteun (5400 fr.) en GPS-navigatiesysteem (prijs nog niet meegedeeld).

PATRICK OP DE BEECK

Volvo V70 R AWD Ziet er veel onschuldiger uit dan hij eigenlijk is.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content