Splitsing ABVV-Metaal: Vlamingen in Brussel uitgeleverd aan Wallonië

De metaalcentrale van het ABVV is officieel opgesplitst in drie entiteiten. Maar in de feiten wordt Brussel – Vlaamse werknemers inbegrepen – aan de Waalse vleugel ‘verkocht’. Dat bleek vorige week vrijdag tijdens het herstructureringscongres van de socialistische metaalcentrale CMB. 86 % van de militanten verklaarde zich akkoord met een opdeling van de centrale in autonome, regionale entiteiten. Herwig Jorissen en Nico Cué, de twee woordvoerders, willen van het woord ‘splitsing’ niet horen, maar hoe kan je een opdeling waarbij personeel en financiële middelen verdeeld worden anders noemen?

Officieel wordt de CMB opgedeeld in drie entiteiten: Vlaanderen, Brussel en Wallonië. Maar in de feiten is het in twee: Vlaanderen en Brussel-Wallonië. De middelen worden 50-50 verdeeld tussen de Nederlandstaligen en de Franstaligen. De woordvoerder voor Vlaanderen wordt Herwig Jorissen, de vroegere nationale voorzitter. De Walen krijgen Nico Cué als woordvoerder, die ook zal optreden voor Brussel. De eentalige Cué moet dus ook namens de Vlamingen die in Brussel werken, praten. Met Volkswagen Vorst heeft de metaalcentrale een belangrijke vestiging in Brussel.

Op de persconferentie wrong Herwig Jorissen zich in onmogelijke bochten om te verklaren hoe een verdeling van de middelen in twee samengaat met een opdeling van de structuur in drie. “Jullie moeten niet alles weten,” was de uiteindelijke dooddoener. De waarheid blijkt te zijn dat er geen sprake is van een opdeling in drie. De Waalse vleugel heeft Brussel gekregen. De middelen zijn inderdaad in twee gedeeld en de Brusselse entiteit heeft geen eigen middelen – ook geen eigen stakerskas – en geen personeel. De Vlamingen die in Brussel werken, zullen hun lidgeld betalen aan de Waals-Brusselse vleugel, die zich in Namen gaat vestigen.

Deze regeling zette de hoofdafgevaardigde van Volkswagen Vorst, een Nederlandstalige, ertoe aan om tegen te stemmen, net als vele andere Vlaamstalige Brusselaars. Ook de federatie Vlaams-Brabant stemde tegen.

Indien straks de Waalse vleugel van de CMB actie gaat voeren en de Vlaamse vleugel volgt niet, dan krijg je voor Vlamingen in Brussel de gekke situatie dat hun ledenblad De Werker zal oproepen om niet te staken en hun structuur, de Waalse vleugel, zal oproepen om wel te staken. “De Vlamingen die in Brussel werken, blijven verweesd achter,” concludeert een waarnemer.

G.M.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content