SPIRITUALITEIT

Freaks, zinzoekers en toeristen

Blijkbaar hielp het dat Derwahl zowat twintig jaar geleden zelf wilde toetreden tot een trappistenklooster. Na zijn proeftijd hield hij het abdijleven voor bekeken en trouwde, maar zijn belangstelling voor mensen die resoluut kiezen voor stilte, eenzaamheid en soberheid liet hem nooit meer los.

Kluizenaars vormen niet het uitgestorven rariteitenkabinet van de godsdienstgeschiedenis, zo waarschuwt de uitgever vooraf. Maar welke zinzoeker huist definitief in een woestijndal tussen schorpioenen en gifslangen? Derwahl zoekt het antwoord _ uiteraard een vaak tot mislukken gedoemde poging _ en reconstrueert het verleden van de asceten, waarin niet zelden succes, rijkdom en een uitbundig sociaal leven opvallen. De kluizenaars die Derwahl toont, waren zeker geen muurbloempjes in hun vorig leven.

Wie al gauw verdwaalt tussen al die religies, spirituele tradities en gebruiken, vindt een wegwijzer in Encyclopedie van de spiritualiteit (THB, 1190 fr.). Mysticus-filosoof Timothy Freke leidt de lezer rond in de doolhof van termen en stromingen. Helaas doet hij dat te beknopt en te gehaast, maar hij blijft wel kritisch. Een wegwijzer in luxeverpakking is ook Reizen naar het spirituele oosten (Lannoo/Ten Have, 1475 fr.), waarin Michael Freeman en Alistair Shearer vooral de bekende Aziatische pelgrimsplaatsen voorstellen. Naast het bedevaartsoord hebben ze ook aandacht voor de religies zelf _ zowaar een koffietafelboek voor zinzoekers én spirituele toeristen.

Luc De Decker

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content